витамини за здрави зъби и венци

За превенция и овладяване на различни пародонтални заболявания е добре да се приемат витамини за здрави зъби и венци. Четкането и почистването с конец са от съществено значение за поддържане на добра орална хигиена. Знаете ли обаче, че някои хранителните вещества, които консумирате, или липсата им, също могат да окажат значително въздействие върху здравето на устната кухина? Затова и тази статия обсъжда как да си набавите някои от тях и какви ползи носят те със себе си.

Витамини за здрави зъби и венци, задължителни в ежедневната орална грижа

Устата, зъбите и венците са първите точки за контакт с хранителните вещества, които човек приема, и са от съществено значение за стартиране на процеса на храносмилане. Всъщност, според Международния журнал за изследване на околната среда и общественото здраве, процесът на дъвчене позволява да се извлече възможно най-голямо количество хранителни вещества от консумираната храна. Обратно, техният дефицит може да доведе до орални заболявания като възпаление на венците и загуба на зъби. Това означава, че добавянето на правилните витамини чрез храна и добавки може да насърчи здравето на зъбите и венците. Ето и най-добрите от тях.

Витамин D

Витамин D подпомага здравето на устната кухина като повишава антибактериалните и защитните системи на организма. Освен това поддържа венечната тъкан здрава и намалява възпалението. Дефицитът му от друга страна може да доведе до заболяване на венците, кариеси и разрушаване на зъбите. Това е така, защото играе решаваща роля в минерализацията на костите и зъбите, като помага за усвояване на калций от тялото. Най-добрият източник на витамин D си остават слънчевите лъчи, но храни като мазна риба, жълтък и гъби, също съдържат количества от него. Ако смятате обаче, че имате нужда от допълнителен прием от витамина, то на пазара има достатъчно хранителни добавки за тази цел.

Витамин C

Витамин С е един от най-полезните витамини за здрави зъби и венци. Той помага за поддържане на съединителната тъкан във венците здрава и силна, като по този начин задържа зъбите на място. От своя страна обаче, дефицитът му може да доведе до заболяване на венците, тяхното кървене, подуване и възпаление. В ранна детска възраст редовният прием на витамин С също намалява ерозивното износване на зъбите. Вероятно получавате много от витамина в диетата си, тъй като той присъства в цитрусови плодове, чушки, сладки картофи, броколи, горски плодове и зеле. Въпреки това обаче, според едно направено изследване през 2021 г., приемането му под формата на хранителни добавки намалява кървенето на венците при хора с гингивит и диабет.

Витамин А

Витамин А е полезен не само за поддържане на добро очно здраве и в грижа за кожата, но и е важен за производството на слюнка. Което го нарежда на едно от челните места на важните витамини за здрави зъби и венци. Слюнката е необходима за разграждане на храната, освен това почиства останалите между зъбите бактерии и остатъци храна. Витамин А се съдържа най-много в оранжеви плодове и зеленчуци, като моркови, сладки картофи, чушки, плюс риба и яйчни жълтъци.

Прием на природен продукт за здрави зъби и венци

За поддържането на добро орално здраве и понижаване на риска от развитие на гингивит и пародонтоза е добре да се приема витамин B9, познат като фолиева киселина. Тя намалява възпалението на венечната тъкан и подобрява устойчивостта на венците към бактерии и зъбна плака. За оптималното й набавяне, спокойно може да се доверите на Инсадент / Insadent®. В този изцяло натурален продукт се съдържат фолиева киселина и стандартизиран екстракт от Царевична коса. Добре подбраната комбинация оказва противовъзпалително и регенериращо действие на тъканите в устната кухина. Приеман редовно продуктът защитава венците от възпалителни заболявания, спомага за намаляване на налепите по зъбите, увеличава производството на слюнка и премахва чувството на сухота в устата и лош дъх.

За здрави зъби и венци може да намерите продукта в аптеките или за по-голямо удобство да го поръчате сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.