премахване на зъбна плака

Понякога натрупването на зъбна плака може да бъде трудно за премахване и да изисква допълнителни средства за правилното й почистване. Ако тя не бъде отстранена, може да причини лош дъх, кариеси и заболяване на венците. А скорошно направени проучвания разкриват потенциална връзка между проблемите с венците и други здравословни състояния като пневмония, деменция и сърдечни заболявания. Затова и целта на тази статия е да се предложат лесни начини за премахване на плаката по зъбите безопасно, в домашни условия.

Ефективни методи за почистване на натрупаната зъбна плака

Плаката е мек, лепкав филм, който се натрупва от външната страна на зъбите и по линията на венците. Ако човек не се грижи за редовното й премахване, тя се превръща в зъбен камък, който се отстранява много по-трудно. Освен това, когато се събере над линията на венците те се възпаляват и започват да кървят по-лесно. Това е така наречения гингивит – ранна форма на заболяване на венците. Затова и премахването на зъбната плака е от съществено значение. Ето как в няколко лесни стъпки:

Изчеткване на зъбите със сода за хляб

Содата за хляб е чудесно средство за премахване на зъбната плака, без да уврежда емайла. Консумирането на въглехидрати, драстично понижава pH в устата, създавайки кисела среда, която причинява деминерализация. Содата за хляб неутрализира киселините и така помага за намаляване на количеството вредни бактерии. Направено през 2017 г. изследване установява, че употребата на сода върху зъбите може значително да намали размножаването на Стрептококус мутанс – бактерия отговорна за образуване на кариеси.

Жабурене с кокосово масло

Жабуренето с масло е древна практика, която поддържа устната кухина здрава и се грижи за лесното премахване на зъбна плака. Кокосовото масло е идеално средство за това тъй като съдържа лауринова киселина, на която се дължат противовъзпалителните и антимикробните му ефекти. Проучване от 2015 г., включващо 60 юноши с гингивит, установява че жабуренето с кокосово масло намалява с 50% зъбната плака и симптомите на гингивит. Жабурете устната кухина с 1 супена лъжица студено пресовано кокосово масло за 1-2 минути. Не поглъщайте и измийте зъбите след това.

Практикуване на добра орална хигиена

Най-добрият начин за премахване на зъбна плака е практикуването на добра орална хигиена. Американската дентална асоциация препоръчва миене на зъби по 2 пъти на ден, използване на конец и вода за уста. Почистването с конец премахва натрупаната плака между зъбите и труднодостъпните места, както и парчетата останала храна. След което, четката за зъби отстранява зъбната плака по повърхността. Може да се използват ръчни четки, но едно направено проучване установява по-голямата полза за премахване на плаката по зъбите от електрическите четки. След тези процедури, следва и изплакването на устната кухина с вода за уста. В зависимост от нуждите може да се използва такава, която съдържа флуор или антисептична – за лечение на гингивит например.

Природен продукт за качествено и ефикасно премахване на зъбна плака

Инсадент / Insadent® е иновативен природен продукт, който отстранява плаката по зъбите успешно и безопасно. Активните му съставки – екстракт от Царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина, взаимно се допълват и усилват действието на продукта. Благодарение на това се оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителната тъкан в устната кухина. Така продуктът се превръща в подходящо средство срещу налепи по зъбите, зъбен камък, гингивит и пародонтит. пародонтит.

Иновативната форма на капсулата – Solucaps помага за по-бързо и цялостно усвояване на активните съставки от организма. Препоръчва се за оптимален ефект да се прима продължително време. Дозира се по 1 капсула 2 пъти дневно, преди хранене.

Можете да го намерите в аптеките или да го поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.