гингивит

Гингивитът представлява остро възпаление на венците и обикновено преминава в пародонтоза, особено при ненавременно лечение.

Причини за гингивита

Основен фактор за развитието на гингивит е наличието на микроорганизми, които се намират в зъбната плака и зъбния камък и са нормални обитатели на устната кухина. Както и при пародонтозата, при гингивита има много предразполгащи фактори за развитие на заболяването, при което микроорганизмите от зъбната плака започват да се размножават и отделят ензими и токсини. Такива са некачествено изработени пломби, корони, мостове, протези или ортодонтски апарати, които задържат плака, както и неправилна захапка. За развитие на гингивит голяма роля играят хормоналните промени в организма през определени периоди (бременност, менструация, пубертет). Тютюнопушенето е също предразполагащ фактор, поради развитие на анаеробна (недишаща) микрофлора, която е изключително патогенна (вредна). Високото съдържание на въглероден диоксид в цигарените изделия води до дисбаланс в устната кухина и създаване на благоприятна среда за развитието на анаеробните бактерии.

Клинични симптоми при гингивита

Най-характерният симптом при гингивита е кървенето от венците, което се проявява особено при миене (четкане) на зъбите и при отхапване на по-твърди храни. Венците стават червени и лъскави. Често се формира венечен джоб, в който се натрупва зъбна плака и зъбен камък. При по тежко протичащи гингивити се наблюдава отлепване на венеца от зъба и в някои случаи секреция на кръв и гной.

Лечение на гингивита

От голямо значение за резултата от лечението на гингивита е почистването на зъбната плака и зъбния камък и поддържането на добра устна хигиена. Лечението с антибиотици и употребата на химични препарати често не води до задоволителни резултати.

Ненавременното лечение на гингивита преминава в хронична инфекция, а именно пародонтоза (пародонтит). Венецецът става още по-зачервен, кръвоностните съдове се разширяват, започва формирането на венечен джоб, а в последствие и на костен джоб. Венецът се отдръпва от шииката на зъба и се вижда корена. В напреднали случаи на заболяването зъбът се разклаща и може да бъде загубен.
Продуктът Инсадент на фирма Борола е изцяло с природен произход и съдържа две активно допълващи се съставки (стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса и фолиева киселина), които притежават противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епителните клетки в устната кухина. При употреба на Инсадент се преустановява резорбцията на алвеоларната кост, усилва се продукцията на слюнка и намалява нейния вискозитет. При гингивит успешно може да се прилага продукта Инсадент, който е с доказан терапевтичен ефект и няма нежелани ефекти при продължителна употреба.