сухота в устата

Постоянното усещане за сухота в устата може да насочва към здравословно състояние, което изисква предприемане на адекватни мерки. Ксеростомията е медицинското наименование на проблема и се дължи на намалена секреция на слюнка от слюнчените жлези. Всеки знае, че слюнката играе важна защитна роля за устната кухина срещу инфекции и подпомага процесите на дъвкане и гълтане. От съществено значение е за храносмилането и взема участие във вкусовите възприятия. Пренебрегването на състоянието може да направи човек по-уязвим към появата на кариеси, заболявания на венците и други проблеми със зъбите. Причините за поява на сухота в устата могат да бъдат разнообразни, затова и статията има за цел да обобщи най-често срещаните от тях.

Сухота в устата – често срещан ефект при прием на медикаменти

Нека първо да уточним, че сухотата в устата не е заболяване, а симптом на такова. Освен това може да бъде и резултат на страничен ефект от прием на различни лекарства. Според направено проучване четири от всеки пет медикамента предизвикват сухота в устата. Вероятно това се дължи на механизма им на действие, който е свързан основно с нарушаване на водно-електролитния баланс, както и отрицателното им действие върху центъра на слюноотделяне. Лекарства по лекарско предписание или такива без рецепта, използвани за лечение на депресия, болка, настинка и алергии – антихистамин, са такива предизвикващи сухота в устата. Медикаменти, които се използват при акне, борба със затлъстяване, при хипертония, най-често диуретици, диария или гадене също могат да се „похвалят“ със странични ефекти, като ксеростомия например.

Някои медицински състояния – причина за сухота в устата

Някои заболявания могат да предизвикат сухота в устата – синдром на Сьогрен, например. Това е автоимунно заболяване, при което лимфоцитите атакуват слъзните и слюнчените жлези. Освен това в областта на главата и врата се намират нерви, които предават съобщения от мозъка до слюнчените жлези и обратно. Ако тези нерви бъдат увредени, жлезите не могат да произвеждат достатъчно слюнка, а това води до сухота в устата.

Възпалително заболяване на щитовидната жлеза, също може да предизвика ксеростомия. Трябва да се има предвид обаче, че признаците и симптомите се разгръщат бавно и обикновено заболяването вече е в прогрес. Някои хормонални промени в тялото на жената, особено при менопауза и бременност също могат да доведат до намаляване производството на слюнка.

Сухота в устата – проблем при хората носещи зъбни протези

Протезирането се характеризира с намаляване количеството на отделена слюнка, поява на лош дъх и афти в устата. Усещането за сухота, което се появява при хората със зъбни протези се развива най-вече, когато са на лице други предразполагащи фактори. Например тютюнопушенето или дъвченето на тютюн са сериозна предпоставка за сухота в устата. Състоянието не бива да се подценява и срещу него трябва да се вземат своевременни мерки.

Природно решение за успешно справяне с проблема сухота в устата

За разрешаване на проблема със сухотата в устата специалистите стоматолози препоръчват прием на Инсадент / Insadent®. Природният продукт се прилага успешно както при първична, така и при вторична (медикаментозна) ксеростомия. Благодарение на състава от висококачествен и стандартизиран екстракт от Царевична коса и фолиева киселина се усилва продукцията на слюнка и се намалява нейната гъстота. Редовният прием на натуралното средство оказва благоприятно въздействие при лечение и профилактика на гингивит и пародонтоза. Иновативната течна капсула – Solucaps, гарантира бързото и цялостно усвояване на активните съставки от организма. Високият профил на безопасност позволява продължителен прием на продукта.

Потърсете го в аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.