разклащане на зъбите

Усещали ли сте в устата си неприятно разклащане на зъбите? Ако отговорът е да, то това определено изисква вашето внимание. Независимо дали забелязвате леко движение при четкане или по-забележимо такова при дъвчене, това си остава проблем, който не трябва да се пренебрегва. В тази статия ще разгледаме основните причини за разклащане на зъбите и какви мерки да се предприемат за справяне с тази ситуация.

Разклащане на зъбите – какво означава това?

Разклащането на зъбите е знак, че нещо не е наред с тяхната стабилност. Здравият зъб е добре „закотвен“ в челюстната кост от околната тъкан на венците. Когато тези структури са компрометирани, зъбите могат да започнат да се разклащат. Това може да бъде причинено от редица фактори, от заболяване на венците до травма и е важно да се обърне внимание на първопричината възможно най-скоро.

Заболяване на венците като основна причина за разклащане на зъбите

Една от основните причини за разклащане на зъбите е заболяването на венците, известно още като пародонтоза. Състояние, което възниква, когато се натрупа плака по линията на венците. Това от своя страна води до възпаление, инфекция и евентуално разрушаване на тъканите, които поддържат вашите зъби. В ранните етапи на заболяването, венците стават червени и подути, и силно болезнени. Ако не се лекува още от начало, може да прогресира до момент, при който венците се отдръпват от зъбите, причинявайки загуба на костна маса и тяхното разклащане.

Лечението на заболяване на венците изисква професионално почистване за отстраняване на плаката и зъбния камък от зъбите. В по-напреднали случаи може да се наложи премахване на люспи и рендосване на корените, процедура за дълбоко почистване, за да се предотвратят по-нататъшни щети. Поддържането на добра орална хигиена, включително ежедневното миене и почистване с конец, може да предотврати заболяване на венците и произтичащото от това разклащане на зъбите.

Ролята на травматичната оклузия за разклащане на зъбите

Друг важен фактор, допринасящ за разклащането на зъбите е травматичната оклузия, която възниква когато захапката ви е неправилно подравнена, или когато върху определени зъби се приложи прекомерна сила. Това може да се случи поради скърцане със зъби (бруксизъм), стискане или неравномерно разпределение на силите на захапката. Проучвания показват, че до 31% от възрастните изпитват бруксизъм, често без да го осъзнават. С течение на времето този навик може да доведе до разклащане на зъбите чрез износване на емайла, причиняване на микрофрактури и натоварване на пародонталните връзки. За да разреши този проблем, вашият зъболекар може да препоръча персонализиран нощен предпазител, който да предпазва зъбите ви, докато спите. Освен това, ортодонтско лечение или стоматологични процедури за коригиране на подравняването на захапката могат да помогнат за облекчаване на проблема.

Разклащане на зъбите и влиянието на системните здравословни състояния

Знаете ли, че вашето орално здраве може да бъде прозорец към цялостното ви благосъстояние? Някои системни здравословни състояния могат да допринесат за разклащане на зъбите, подчертавайки взаимосвързаността на системите в нашето тяло. Състояния като диабет, остеопороза и хормонален дисбаланс могат да повлияят на плътността на костите и здравето на венците, което потенциално води до разклащане на зъбите.

Например, някои изследвания показват, че хората с неконтролиран диабет са изложени на 3 пъти по-висок риск от развитие на тежко пародонтално заболяване, което може да доведе до разклащане на зъбите. Ако изведнъж усетите такава подвижност, но не може да намерите точната причина, то е важно да помислите за цялостна оценка на здравето, за да изключите всички основни системни причини.

Много причини за разклащане на зъбите, едно решение за справяне с проблема!

За намаляне на разклащането на зъбите и профилактика на денталния проблем може да се доверите на Инсадент / Insadent® Продуктът представлява природна комбинация от десапонизирана фракция на Царевична коса и витамин B9 (фолиева киселина). Тяхното съчетание оказва противовъзпалително и регенериращо действие в устната кухина. Преустановява резорбцията на алвеоларната кост и възстановява съединителната тъкан в устната кухина. По този начин намалява разклащането и предпазва от загуба на зъби. Усилва производството на слюнка и намалява нейния вискозитет. Особено подходящ е за прием при профилактика и поддържащо лечение на заболявания на венците и пародонта, при лош дъх и сухота в устата.

Продуктът се намира под формата на лесно, бързо и пълно усвояеми течни капсули (Solucaps). Потърсете в аптечната мрежа или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.