причини за пародонтоза

Пародонтозата (пародонтит) представлява хронично възпаление на венците, при което освен гингивалните тъкани се засяга и прилежащата съединителна тъкан. В напреднали случаи може да се стига до възпаление на алвеоларната кост, която е отговорна за задържането на зъба.

Причини за пародонтозата

Заболяването има полиетиологичен (многофакторен) характер. Една от най-честите причини за възникване на пародонто
за са различни микроорганизми (стрептококи, стафилококи и др.), които се срещат в зъбната плака и зъбния камък. Някои фактори като стрес и тютюнопушене са определящи за възникване на заболяването и отежняват неговото протичане. Различни анатомични аномалии в захапката, ортодонтски проблеми и наличието на кариеси по зъбите спомагат за образуването на зъбна плака и зъбен камък, което е предпоставка за развитие на пародонтоза. Завишените нива на кръвна захар при диабетици, промените в хормоналните нива (например при бременност) също са определящи за развитие на пародонтоза. Установено е, че някои видове пародонтоза имат генетична обусловеност. Ненавременното лечение на гингивит в голяма част от случайте преминава в пародонтоза.

Клинични симптоми при пародонтоза

В началните етапи симптомите на заболяването не са ясно изразени, поради бавното му протичане. Първоначално симптомите са свързани със слаби болки в устата, неприятен вкус, парене, слабо кървене от венците (спонтанно или при четкане на зъбите) и тяхното зачервяване. С течение на времето започва образуване на джобове около самите зъби (пародонтални джобове), а в последствие и около самата алвеоларна кост, за която е захванат съответния зъб (костни джобове). Поради възникналото първоначално остро възпаление на венците (гингивит) бавно и постепенно започва оголване на зъбите, като техните шийки и корени стават видими. Поради разрушаване на съединително-тъканните влакна, които държат зъба и резорбиране (стопяване) на алвеоларнат кост започва неговото разклащане.

Видове пародонтоза

Според тежестта на протичане пародонтозата може да се развие под формата на серозно или гнойно възпаление. Серозното възпаление протича в по-лека форма и е свързано с постоянна болка, като пациентите често се оплакват от лош дъх, парене и сърбеж в областта на венците. При серозната пародонтоза болката може да се повлияе от употребата на аналгетици. При консумация на студени напитки се свиват периферните кръвоносни съдове във венеца, което води до намаляване на напрежението в периодонталната мембрана и облекчаване на болката. Гнойната форма на пародонтоза протича много по-тежко, често с различни усложнения основно върху сърдечно-съдовата система. Болката е постоянна, спонтанна и пулсираща. Болните съобщават за много лош дъх и белезненост при докосване с език на засегнатото място. При ненавременно лекуване се стига до разклащане на зъбите и тяхната загуба.

Лечение на пародонтоза

Пародонтозата е заболяване, което може да бъде излекувано. Установено, е че употребата на антибиотици не дава задоволителни резултати, а и са широко известни техните странични ефекти. От голямо значение за предотвратяване възникването на заболяването е профилактиката, свързана с устната хигиена на всеки човек. Профилактиктичните мерки, предотвратяващи развитието на пародонтоза включват редовна смяна на четката за зъби (на около 3 месеца), с което се избягва контаминиране (замърсяване) с полепналите по нея бактерии, миене на зъбите най-малко два пъти на ден, редовно почистването на зъбната плака и зъбния камък от специалист. За лечение на пародонтозата все по-често се изполват различни химични препарати като хлорхексидин и други.

Продуктът Инсадент на фирма Борола е изцяло с природен произход и съдържа две активно допълващи се съставки, които притежават противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. При употреба на Инсадент се преустановява резорбцията на алвеоларната кост, усилва се продукцията на слюнка и намалява нейния вискозитет. При пародонтоза успешно може да се прилага продукта Инсадент , който е с доказан терапевтичен ефект и няма нежелани ефекти при продължителна употреба.