бруксизъм

Бруксизъм е наименованието на често срещан стоматологичен проблем, който е познат като „скърцане със зъби“. Какви са причините за появата му и какво е действието му върху зъбите?

Каква е същността на стоматологичния проблем бруксизъм?

Бруксизъм представлява периодично съкращение на дъвкателните мускули по време на сън. Като резултат от мускулните спазми се получава силно притискане на горната и долната челюст.

Обикновено, скърцането със зъби се проявява през нощта, като голяма част от хората не подозират за наличието на появилия се проблем. Според различни статистически проучвания, страдащите от бруксизъм са между 5 и 10%.

Установено е, че силата на притискане между двете челюсти е от 150 до 180 кг. Тя е шест пъти по-голяма, отколкото при дъвчене на храна. Това обяснява защо скърцането със зъби не бива да се подценява. То може да доведе до сериозни стоматологични проблеми.

През последните няколко години са проведени многобройни изследвания за установяване на причините, водещи до поява на бруксизъм

За съжаление, към днешна дата точната причина все още не е напълно установена. Специалистите обаче, са категорични, че напрегнатият живот на съвременния човек има съществена роля за появата му. В далечното минало като причина за поява на бруксизъм често е посочвано наличието на стомашно-чревни паразити. Днес това твърдение е напълно отхвърлено и неоснователно.

Като основен фактор за поява на бруксизъм се посочва разтройството на нервната система

То може да възникне в резултат на силен стрес и психическо натоварване. Леките форми на невроза, страх, безпокойство, напрегнатост и тревожност, също се смятат за активатори на процеса. Установено е, че агресивните и хиперактивни личности са предразположени в голяма степен към бруксизъм.

Съществуват и немалко физиологични фактори, които повишават риска от поява на бруксизъм. Към тях спадат повишената чувствителност на зъбите към топло и студено, хипогликемичните състояния, диабет, някои коремни заболявания (гастрит, колит) и др.

Приемът на антидепресанти също може да предизвика скърцане със зъби. Според някои учени, генетичната предразположеност не бива да бъде изключена напълно като възможна причина за поява на бруксизъм.

Съществува мнение, че всички функционални нарушения на зъбите крият риск от възникване на бруксизъм

Като такива се посочат неправилната захапка, лошо поставени мостове и коронки, и други проблеми от същото естество.

Ортодонтите са на мнение, че епизодичният бруксизъм, който понякога възниква след лечение на зъбите и поставяне на коронки, не бива да буди притеснение. Той преминава бързо и не води до трайни увреждания на зъбите. Когато обаче състоянието започне да се повтаря по-често съществува риск от патологично изтъркване на зъбите и тяхното разрушаване. Ако проблемът не бъде установен своевременно, се появява силна болка в областта на венците в резултат на разклащане на зъбите.

Независимо от причината, скърцането със зъби е сериозен дентален проблем, който изисква специализирана стоматологична помощ

Ненавременната диагностика и лечение нерядко води до различни усложнения като възпаление на венците и пародонта.

Обикновено това са първите симптоми, на които пациентите обръщат внимание и търсят помощ от специалист. Заедно с напукването и увреждането на зъбите, непрекъснатото травмиране на венците води до тяхното възпаление (гингивит) и последваща пародонтоза. Клинично се наблюдава зачервяване на венците, поява на лош дъх, а в някои случаи и слабо кървене. Ето защо, още при първи симптоми на бруксизъм, е необходимо да се направи консултация със специалист-ортодонт и да бъде назначена съответната терапия.

При дентално увреждане или възпаление в устната кухина – има решение!

В тези случаи или като профилактично средство, специалистите препоръчват употребата на Инсадент / Insadent®.

Инсадент съдържа изцяло натурални съставки – екстракт от царевична коса и фолиева киселина. Активните му съставки се намират в течни капсули (Solucaps), което допринася за по-бързото им усвояване и осигурява по-мощно действие. Благодарение на природните си съставки, Инсадент е подходящ за продължителна употреба, без риск от поява на нежелани ефекти.

Клиничните и лабораторните данни показват, че Инсадент има противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Приемът на Инсадент спира резорбцията на алвеоларната кост, намалява разклащането на зъбите и спомага за премахване на лошия дъх. Продуктът действа благоприятно при ксеростомия (сухота в устата), като усилва продукцията на слюнка и намалява нейния вискозитет.

При състояния като гингивит и пародонтоза, Инсадент се приема по 1 капсула, 2 пъти на ден в продължение на 3 месеца. При други състояния, продуктът се дозира по 1 до 2 капсули дневно. Инсадент се приема преди хранене.