зъби заболявания

Знаете ли, че състоянието на нашите зъби може да бъде отражение на общото здраве и да подсказва за скрити заболявания?

Диабет тип 2 – сред първите заболявания, които нашите зъби разкриват

Червените, подути и кървящи венци са най-разпознаваемите симптоми на заболявания на венците, като гингивит и пародонтит. Те са често срещани и се причиняват от бактерии в устната кухина, които инфектират тъканите и образуват плака. Проучвания показват, че именно заболяванията на венците могат да подсказват за диабет тип 2. Гингивитът и пародонтитът са и предпоставка за затрудняване на контрола над кръвната захар. Този фактор може да усложни здравословното състояние на засегнатите.

Гастроезофагеален рефлукс

Лошият дъх, с който не можете да се справите с нито едно средство за устна хигиена, може да е знак, че имате гастроезофагеален рефлукс. Обикновено това състояние няма ясно изразена симптоматика. Но след продължително време може да предизвиква ерозия на емайла на зъбите и заболявания на венците.

Цьолиакия – едно от автоимунните заболявания, за които нашите зъби подсказват

Преглед при стоматолог може да установи не само проблеми със зъбите. Той може и да посочи дали не страдате от автоимунното заболяване цьолиакия. То се разпознава по това, че уврежда емайла на зъбите. Може да предизвика обезцветяване на зъбите, характеризиращо се с поява на бели, жълти или кафяви петна. Също така зъбите на страдащите от него могат да бъдат видимо набраздени. Тези дефекти са симетрични и обикновено се появяват по резците и кътниците. Други орални симптоми, които могат да сочат към цьолиакия, са чести афти, гладък, зачервен език и сухота в устата.

Ниска костна плътност

Разкащането на зъбите и отдръпването на венците може да значи, че имате намалена костна минерална плътност. От своя страна, това състояние е опасен сигнал за остеопороза. Жените с остеопороза са в 3 пъти по-голям риск от загуба на зъби, от тези с нормална костна плътност. Ако зъбите ви се клатят и попадате в рисковите групи за развитие на заболявания на скелета, задължително проверете плътността на костите си.

Хранително разтройство

Анорексията и булимията са опасни хранителни разтройства, които могат да се разчетат по състоянието на устната кухина. Хранителните дефицити при анорексия могат да предизвикат заболявания на венците, кариеси, афти и сухота в устата. При булимия, стомашната киселина може сериозно да увреди зъбите. Може да причини разяждане на емайла, промяна в цвета и формата на зъбите, дори и тяхното силно отслабване и счупване. Друг ясен знак за булимия е увреждането на вътрешната страна на зъбите – до нея първо достига стомашната киселина.

Нашите зъби могат да подсказват за заболявания, но нека се постараем да предпазим и тях от проблеми!

За да носим красивата си усмивка с гордост трябва да полагаме ежедневни грижи за здравето на зъбите и венците. С Инсадент / Insadent®® това начинание е по-лесно от всякога! Комбинацията от Царевична коса и фолиева киселина има мощно противовъзпалително и регенериращо действие в устната кухина. Допринася за спиране на резорбцията на алвеоларната кост, намалява разкащането на зъбите, заздравява венците и премахва налепите. Усилва производството на слюнка и повишава нейния вискозитет. Отлично предпазва венците от заболявания и се грижи за по-ефективно справяне с вече възникнали гингивит и пародонтит. Премахва лошия дъх и сухотата в устата. Идеално средство е за допълване на ежедневната грижа за зъбите и венците.