подути венци

Състоянието подути венци може да бъде източник на дискомфорт и безпокойство за много хора. Това е така, защото те могат да направят извършването на лесни задачи като хранене и миене на зъби много болезнени. Освен това много често те издават и някои основни зъбни проблеми, които изискват внимание. Затова в тази статия ще разгледаме четири често срещани причини за подути венци и как да се справим с тях ефективно.

Лоша орална хигиена – в основата за поява на подути венци

Пренебрегване на оралната хигиена е основна причина за подуване на венците. Когато плаката, лепкав филм от бактерии, се натрупа по венечната линия тя дразни венците, причинявайки възпаление и подуване. Липсата на редовно четкане и почистване с конец позволява на плаката да се втвърди в зъбен камък, което допълнително дразни венците. Постоянните практики за хигиена на устната кухина, включително четкане, почистване с конец и редовни прегледи при зъболекар, са от решаващо значение за предотвратяване и лечение на подути венци.

Гингивит – честа причина за подути венци

Когато човек започне да забелязва подуване на венците, най-вероятно това е един от първите сигнали за начален етап на развитие на гингивит. Характеризира се със зачервени, подути венци, които лесно кървят по време на четкане или почистване с конец. Дължи се най-вече на неправилно почистване на зъбите и натрупване на зъбна плака в основата им. Ако не се лекува, гингивитът може да прогресира до пародонтит, по-тежка форма на заболяване на венците, което уврежда и костта, поддържаща зъбите. Професионалното стоматологично лечение, включително дълбоко почистване и пародонтална терапия, е необходимо за справяне със заболяването и облекчаване на подути венци.

Хормонални промени – виновни за подути венци

Хормоналните промени, като тези по време на пубертета, бременността или менопаузата, също допринасят за подуване на венците. Те могат да увеличат притока на кръв към тях, което ги прави по-чувствителни и податливи на възпаление. Освен това, хормоналните колебания могат да забавят реакцията на тялото към бактериите, които попадат в устната кухина, което улеснява развитието на заболяване на венците. Практикуването на добра орална хигиена и търсенето на професионална стоматологична помощ може да помогне за справяне с подути венци, свързани с хормонални промени.

Неправилното хранене води до подути венци

Диета с липса на основни хранителни вещества може да отслаби имунната система и да компрометира здравето на венците, което води до възпаление и подуване. Дефицитът на витамин С, по-специално, е свързан с повишена чувствителност към заболявания на венците и забавено зарастване на рани в устата. Витаминът участва в синтеза на колаген, който е изключително важен за доброто орално здраве. Консумирането на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и протеини, може да намали риска от подуване на венците. В някои случаи се препоръчат добавки за справяне със специфични хранителни дефицити.

Ефективно решение на проблема подути венци

Едно от най-ефективните средства за облекчаване на възпалението и подуването на венците е природният продукт Инсадент / Insadent®. Приема се като допълващо средство към правилно и пълноценно хранене и има особено благоприятен ефект върху здравето на венците и зъбите. Благоприятният ефект се дължи на ефективната комбинация от екстракт от царевична коса и фолиева киселина (витамин B9). Тези активни съставки са със силно изразен противовъзпалителен и регенериращ ефект, който подсилва съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Натуралното средство е подходящо и срещу венечни заболявания като гингивит и пародонтит. За постигане на оптимален ефект се препоръчва продължителен прием. А това е абсолютно възможно заради високия профил на безопасност на продукта.

За здрави венци и зъби потърсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.