изплакване на устата

Изследователи откриват иновативен подход за идентифициране на ранните признаци на сърдечно-съдов проблем чрез изплакване на устата. Устната кухина обикновено се свързва с проблеми като поява на кариеси и заболяване на венците. Но през последните години все повече учени твърдят, че състоянието на устната кухина има общо и с други здравословни проблеми. Например подуването на венците може да доведе до пародонтит – инфекция, която е свързана със сърдечно-съдови заболявания. Предходни проучвания доказват, че хората със заболяване на венците са изложени на два до три пъти по-висок риск от сърдечно-съдово събитие. Това е така, защото възпалителните фактори могат да навлязат в кръвта през венечната тъкан и оттам да започнат да увреждат съдовата система. Ето защо ежедневното измиване на зъбите, почистването с конец и прегледите при зъболекар предпазват не само от гингивит и пародонтит, но и от кардиоваскуларни заболявания.

Повече за любопитното проучване

Кер-Юнг Хонг от Университета на Западно Онтарио и неговият екип използват перорална течност, за да проверят нивата на белите кръвни клетки в слюнката на здрави възрастни. Тези клетки са индикатор за възпаление на венците и могат да служат като ранно предупреждение. Изследователите откриват, че повишените им нива подсказват за влошено артериално здраве. „Започваме да виждаме повече връзки между здравето на устната кухина и риска от сърдечно-съдови заболявания“, коментира Кер-Юнг Хонг.

За целите на проучването изследователите са използвали два директни индикатора за сърдечно-съдов риск: скорост на пулсовата вълна, която измерва сковаността на артериите, и дилатация, медиирана от потока. В експеримента участват 28 непушачи на възраст между 18 и 30 години. Те нямат съпътстващи заболявания и не приемат лекарства, които биха могли да променят сърдечно-съдовия риск, като същевременно нямат докладвана история на пародонтоза. Участниците са помолени да се въздържат от ядене на каквато и да е храна в продължение на шест часа, преди да посетят лабораторията за изследването.

Изплакване на устата – подсказва за здравето на сърдечно-съдовата система

След това участниците изплакват устата си първо с вода, а после и с физиологичен разтвор. Тази проба е събрана за анализ. Участниците са подложени още на електрокардиограма. Измерени са кръвното налягане, скоростта на пулсовата вълна и медиираната от потока дилатация.

Изследователите констатират, че белите кръвни клетки в слюнката показват значителна корелация с лоша дилатация, медиирана от потока. Това предполага, че тези участници могат да имат висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това не е имало връзка между белите кръвни клетки и скоростта на пулсовата вълна, следователно дългосрочните увреждания на артериите все още не са настъпили. С други думи, този прост тест може да покаже дали сте изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания, и то на ранен етап, преди да е настъпило трайно увреждане.

Според учените възпалителната активност в устата може да обхване кръвния поток и да попречи на капацитета на артериите да генерират азотен оксид, решаващ елемент за тяхната чувствителност към промени в кръвообращението. Високите нива на белите кръвни клетки могат да изострят увреждането на съдовата функция, предполагат изследователите. „Оптималната орална хигиена винаги се препоръчва в допълнение към редовните посещения при зъболекар, особено с оглед на тези доказателства“, обобщава Тревър Кинг, автор на изследването. Учените уточняват, че са необходими още изследвания върху популацията за потвърждаване на тези резултати.

Природна грижа за устната кухина

Все повече лекари по дентална медицина у нас препоръчват Инсадент / Insadent® за поддържане на здрава устна кухина. Това е мощен природен продукт, който ефективно допълва назначеното лечение при възпалителни заболявания като гингивит и пародонтит. Формулата комбинира висококачествен стандартизиран екстракт от Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg.

Приемът оказва благоприятен ефект при заболявания на венците и пародонта. Съдейства за възстановяване на съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Преустановява резорбцията на алвеоларната кост.

Дозировката е по 1 течна капсула 2 пъти дневно, непосредствено преди хранене, в продължение на 3 месеца.