болни венци

От болни венци страдат между 20% и 50% от хората по света, което нарежда гингивита и пародонтита сред най-разпространените хронични заболявания. Възпалението на венците е резултат от натрупването на зъбна плака – лепкав филм от бактерии. Ако не се овладее своевременно, гингивитът прогресира до пародонтит, който без лечение в дългосрочен план води до загуба на зъби. Все повече данни сочат, че болните венци са свързани и с други здравословни проблеми. Ето кои са те.

Болест на Алцхаймер

Няколко големи проучвания и мета-анализи потвърждават, че умереното или тежко заболяване на венците е значително свързано с деменция. Например, едно проучване показа, че страданието от хронично заболяване на венците в продължение на десет или повече години е свързано със 70% по-висок риск от развитие на Алцхаймер. Изследванията също показват връзка между заболяването на венците и шесткратен спад в когнитивните способности. Предполага се, че негативната зависимост между менталното и денталното здраве се дължи на бактерии в устната кухина. P. gingivalis, бактерия, често срещана при хронични заболявания на венците, е открита в мозъците на хора, починали от болестта на Алцхаймер.

Сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания също са свързани с възпалителните болести на венците. Според голямо проучване, проведено сред повече от 1600 души на възраст над 60 години, заболяването на венците е свързано с почти 30% по-висок риск от първи сърдечен удар. Скорошно изследване на свой ред установява, че системното възпаление, причинено от хронично заболяване на венците, кара стволовите клетки на тялото да произвеждат група от неутрофили. Това са вид бели кръвни клетки за ранна защита на организма, които могат да увредят лигавицата на артериите, предизвиквайки натрупване на плаки.

Болни венци и диабет тип 2

Възпалението на венците е известно усложнение при диабет тип 2, а хроничното заболяване на венците увеличава риска от развитие на захарна болест. Процесите, които свързват двете заболявания, са в центъра на много изследвания и е вероятно възпалението, причинено от всяко състояние, да повлияе на другото. Диабет тип 2 повишава риска от болести на венците чрез увеличаване на възпалението. Доказано е също, че заболяването на венците допринася за нарушено инсулиново сигнализиране и инсулинова резистентност. Според изследвания за излизане от този омагьосан кръг спомага регулярното почистване на зъбите, което може да подобри контрола на кръвната захар при пациенти с диабет.

Природно решение срещу болни венци

За здрава устна кухина и превенция на възпаление на венците на пазара у нас се предлага Инсадент / Insadent®. Продуктът представлява природно терапевтично средство, под формата на течни капсули, за профилактика и поддържаща терапия на проблеми с венците и зъбите. Благоприятното му действие се дължи на комбинацията от две напълно натурални, висококачествени съставки. Това са стандартизиран екстракт от Царевична коса и фолиева киселина (Витамин B9). Благодарение на тях, продуктът оказва мощно противовъзпалително и регенериращо действие в устната кухина. Допринася за намаляване на плаката по зъбите, преустановява резорбцията на алвеоларната кост и спира разклащането на зъбите. Пази венците от възпаления, премахва лошия дъх и сухотата в устата. Помага за поддържане на отлична орална хигиена, като така намалява риска от кариеси. Търсете в аптеките и онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.