пародонтоза

Изследователи, ръководени от екип от университета в Осака (Япония) сочат нов патоген в устата, като причина за пародонтоза (пародонтит). Въпросният патоген, за който се смята, че е свързан с прогресията на пародонталното заболяване, е Фузобактериум нуклеатум (Fusobacterium nucleatum, F. nucleatum). Той е част от оралния микробиом както при хора със, така и при хора без пародонтални проблеми.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Msystems.

Причина за пародонтоза, неизвестна досега на учените

Започваме с това, че същите тези учени, преди време установяват, че F. nucleatum, участва в кръстосано хранене с друга орална бактерия. Механизмът на участие на F. nucleatum в прогресията на пародонтозата обаче не е бил изяснен. За да хвърлят светлина по въпроса, изследователите се заемат да проучват как си взаимодейства F. nucleatum с други бактерии в устната кухина.

„Анализирахме съвместни култури на F. nucleatum с други съпоставими бактерии в устата“. Това обяснява водещият автор на изследването Акито Саканака.

От анализа става ясно, че съвместната култура на F. nucleatum с други орални бактерии води до повишаване на определени аминокиселини. F. Nucleatum използва въпросните киселини за производството на полиамини като путресцин и кадаверин.

„Полиамини като путресцин и кадаверин създават благоприятни условия за развитие и разпространение на пародонталния патоген Порфиромонас гингивалис (Porphyromonas gingivalis, P. gingivalis). Така F. nucleatum допринася за развитието на пародонтит“. Коментарът е на Масае Кубонава, който е съавтор на проучването.

Още резултати от изследването

Анализът на проби от зъбна плака при хора насочва към нещо много интересно. Въз основа на данните учените предполагат, че F. Nucleatum интегрира метаболитна мрежа в оралния микробиом, която насърчава развитието на пародонталното заболяване.

„F. nucleatum е силно свързан със сериозни системни заболявания като колоректален рак. Ето защо смятаме, че са нужни още изследвания с фокус върху метаболитните свойства на тази патоген в полимикробните бактериални култури. Откритията биха могли да отворят нови терапевтични възможности за заболявания, медиирани от F. Nucleatum“, казва Ацуо Амано, друг от съавторите на изследването.

Има естествено решение за всяка причина за пародонтоза

Наши специалисти по дентална медицина препоръчват Инсадент / Insadent® за профилактика и лечение на пародонтално заболяване. Продуктът е изцяло натурален и напълно безвреден. Всяка течна капсула (Solucaps) осигурява екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките са перфектно комбинирани, взаимно се допълват и усилват действието си. Резултатът от приема е:

  • противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина
  • преустановена резорбция на алвеоларната кост

Не са наблюдавани нежелани ефекти даже при продължително приложение.

Продуктът може да бъде закупен от аптеките в страната без рецепта. Наличен е и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където винаги има промоционални оферти.