заболявания на венците

Бактериите и плаката в устната кухина са първопричина за развитие на заболявания на венците. Те започват да създават проблеми най-вече при понижена устна хигиена и нередовно почистване на зъбната плака.
Наслояването на голям брой бактерии и микроорганизми в устната кухина води до възпаление на венечната тъкан и нерядко до подуване и кървене на венците. Впоследствие ненавременното лечение може да доведе до негативни последици за общото здравословно състояние.

Най-честите заболявания на венците

В първата си фаза, възпалението на венците се нарича гингивит. Състоянието се проявява най-вече с появата на лош дъх, лош вкус в устата, възпаление и подуване на тъканта на венеца, което може да е съпроводено и от кървене.
Прогресирането на гингивит обаче става причина за развитие на по-тежката форма на възпалението – заболяването пародонтит. Представлява хронична форма на заболяване на венците, което може да доведе до редица негативни здравословни последствия. В резултат на локалното възпаление се повишава вероятността бактериите да преминат в кръвообращението и директно или индиректно да се разпространи инфекцията до други части на тялото.

Негативни последици за здравето вследствие на заболявания на венците

Някои от най-опасните здравословни последици, които могат да се развият вследствие на заболявания на венците, са сърдечни проблеми, усложнения през бременността и преждевременно раждане. Сред по-незначителните, но достатъчно неприятни здравословни състояния са диабет, ревматоиден артрит, остеопороза, респираторни заболявания, храносмилателни проблеми и други.
Хората, които често страдат от заболявания на венците, са поне два пъти по-предразположени към коронарна болест на сърцето в сравнение с хората, които не страдат от подобни проблеми.

Превенция на заболявания на венците с цел подобряване на общото здравословно състояние

Едно от най-важните условия за подобряване на денталното здраве и превенция на заболяванията на венците е полагането на редовни грижи за устната хигиена. Освен ежедневното миене на зъбите и използването на конец, с особено благоприятен ефект се отличава природният продукт Инсадент / Insadent®, предназначен специално за поддържане здравето на венците. Продуктът е със 100% натурален състав и научно доказани качества. Екстрактът от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина (витамин B9) оказват благоприятно влияние върху венците и пародонта. Инсадент допринася за намаляване на налепите и предотвратява резорбцията на алвеоларната кост, с което се намалява вероятността от разклащане на зъбите.