кариес

Силно вероятно е да се развие кариес от диабета (както тип 1, така и тип 2). Скорошно проучване установява причината за ниската здравина и издръжливост на зъбния емайл и дентина – основната тъкан на зъба под емайла. То е проведено от учени от американския университет „Ръджърс“, а резултатите са публикувани в сп. Archives of Oral Biology.

Кариес от диабета – в търсене на причината

Изследователите предизвикват диабет тип 1 при 35 мишки. Впоследствие използват метода за изпитване на твърдост на Vickers, за да сравнят зъбите им с тези на 35 здрави контроли. Експериментът продължава 28 седмици.

В началото твърдостта на зъбите при двете групи е идентична. След 12 седмица обаче емайлът при мишките с диабет става значително по-мек, като разликите продължават да се задълбочават. На 28 седмица вече са налице големи различия в твърдостта на дентина при изследваната и контролната група.

„От дълго време наблюдаваме, че пациентите с диабет са по-предразположени към образуване на кариес и загуба на зъби. Виждаме още, че поставянето на пломба не е толкова ефективна манипулация при тях. Не знаехме обаче причината за всичко това“. Думите са на д-р Мохамед Али Сагири, доцент по възстановителна стоматология във факултета по Дентална медицина в университет „Ръджърс“.

В опит да намерят отговора на въпроса как точно диабетът вреди на здравето на зъбите учените задълбочават изследването

Паралелно те разработват лечения, които да противодействат на негативното въздействие на метаболитното заболяване.

Изследването потвърждава резултатите от предишни проучвания, че:

Д-р Сагири, подобно на други изследователи, установява, че диабетът би могъл да попречи на връщането на изгубените минерали в зъбите. Именно това посочва той като причина за високия риск от кариес при диабетиците.

„Разпространението на диабета продължава да се увеличава с бързи темпове. Ето защо темата за него и оралното здраве силно ме вълнува“, казва д-р Сагири. Той е категоричен, че е нужно разработване на методи, които да позволяват на диабетиците да поддържат добро здраве на устната кухина.

Запазването на добро орално здраве у нас е възможно с…

Инсадент / Insadent®® – изцяло природна формула за здрави венци и зъби. Продуктът съчетава в едно силата на фолиева киселина 200 mcg и екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) 30 mg. Съставките са с допълващо се действие, а за максимален ефект продуктът се предлагат в Solucaps (течни капсули). Тази иновативна фармацевтична форма позволява по-бързо и цялостно усвояване на активните вещества.

Приемът на продукта:

  • оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителната тъкан в устната кухина
  • усилва продукцията и намалява вискозитета на слюнката

Може да се използва за профилактика и допълващо лечение на пародонтит (пародонтоза) и гингивит. Одобрен е от стоматолози. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за продължителен прием. Наличен в аптеките и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.