бременност и зъби

Всъщност връзката между бременност и зъби е по-силна отколкото предполагаме. Именно денталното здраве може да пострада сериозно през този етап от живота на жената, ако не се полагат необходимите грижи.

Бременност и зъби – каква е връзката?

Бременността води до невероятни промени в женското тялото, които засягат и здравето на венците и зъбите. От една страна през този период се засилва производството на женските полови хормони естроген и прогестерон, които може да предизвикат зачервяване, подуване и кървене от венците (гингивит). По време на бременността венечната тъкан е особено чувствителна и дори минимални количества плака може да доведат до дразнене.

От друга странна покрай износването на плода често хранителните навици на жената се променят. Бъдещите майки са склонни да хапват повече от обикновено и да имат засилен апетит за сладки или кисели храни. Ако си угаждате с тези изкушения без да поддържате необходимата орална хигиена, пораженията за денталното здраве може да бъдат сериозни.

Не на последно място, бременността може да намали способността на тялото да се бори срещу инфекции и микроби. При такива обстоятелства бактериите в устната кухина могат да ви изложат на риск от сериозна инфекция. Споменатите предпоставки крият риск от развитието на кариес, инфекции на венците и разклащане на зъбите. Негативите могат да се отразят както на бъдещата майка, така и на бебето.

Незадоволителна орална хигиена при бременност – какви са последиците?

Изследвания разкриват тревожна връзка между лошото орално здраве при бременни жени и отрицателното му въздействие върху плода. Бъдещите майки с тежки инфекции на венците (пародонтит) са изправени пред повишен риск от преждевременно раждане, преди да достигнат границата от 37-ма гестационна седмица. Зъбната болка също е нещо повече от неудобство по време на бременност. Може да предизвика преждевременни контракции, особено през третия триместър. Всяко възпаление на устната кухина крие опасност от разпространение в кръвта и матката, причинявайки високорискова бременност. Също така при бъдещи родилки с множество нелекувани кариеси, бактериите, които ги причиняват, могат да преминат през плацентата и потенциално да повлияят на здравето на зъбите на бебето.

Как да се погрижим за здравето на зъбите през бременността?

На първо място бъдещите майки не бива да пропускат провеждането на преглед при зъболекар. Това е най-доброто време за преглед, оценяващ състоянието на устната кухина. Всички препоръки и лечения назначени от специалиста трябва да се спазват стриктно, за да се избегнат болести на зъбите и венците. У дома бъдещите майки не бива да пропускат да се погрижат за хигиената на устната кухина. Задължително е зъбите да се измиват сутрин и вечер, и веднъж дневно да се почистват с конец. След хапване на нещо сладко се препоръчва изплакване на устната кухина с вода.

Природен продукт за здрави венци и зъби

За здрави венци и зъби през бременността бъдещите майки могат да се доверят на Инсадент / Insadent®. Продуктът представлява природно терапевтично средство, под формата на течни капсули, за профилактика и поддържаща терапия на проблеми с венците и зъбите. Благоприятното му действие се дължи на комбинацията от две напълно натурални, висококачествени съставки. Това са стандартизиран екстракт от Царевична коса и фолиева киселина (Витамин B9). Благодарение на тях, продуктът оказва мощно противовъзпалително и регенериращо действие в устната кухина. Допринася за намаляване на плаката по зъбите, преустановява резорбцията на алвеоларната кост и спира разклащането на зъбите. Пази венците от възпаления, премахва лошия дъх и сухотата в устата. Помага за поддържане на отлична орална хигиена, като така намалява риска от кариеси. Търсете в аптеките и онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.