грижа за зъбите и венците

Полагането на оптимална грижа за зъбите и венците е предпоставка за по-добро здраве на мозъка. Това сочат предварителните резултати от скорошно изследване. Данните са представени по време на международната конференция на Американската асоциация по инсулт (ASA), провела се в Далас от 8 до 10 февруари 2023 г.

„Проучването не доказва пряка причинно-следствена връзка между оралната хигиена и мозъчното здраве. И все пак това е въпрос, който заслужава внимание“. Коментарът е на д-р Джоузеф Бродерик. Той е преподавател във Факултета по неврология и рехабилитационна медицина на университета в Сисинати и експерт доброволец към Американската асоциация по инсулт.

Грижа за зъбите и венците – фактор за здравето на мозъка

„Грижата за устната кухина е модифицируем фактор. Най-важните стъпки към подобряването ѝ са 3 – почистване на зъбите и езика, използване на дентален конец и редовен стоматологичен преглед. Няма нищо, което да е твърде сложно за изпълнение“. Думите са на д-р Сиприен Ривие, постдокторант по неврология в Медицинския факултет на Йейлския университет и съавтор на изследването.

Учените анализират потенциалната връзка между здравето на устната кухина и това на мозъка, като за целта използват данни от Биобанката на Обединеното кралство. Отваряме скоба, че това е най-голямото британско хранилище на проби с биоматериали. Проучването включва 40 000 възрастни без анамнеза за инсулт. Състоянието им е проследявано в продължение на 6 години – от 2014 до 2021 г. Участниците са тествани за 105 генетични варианта, за които е известно, че могат да причинят проблеми със зъбите и венците.

Освен това участниците преминават ядрено-магнитен резонанс на главата

Изследването позволява да се установят увреждания и хиперинтензитет на бялото вещество, което е фактор за появата на съдово нарушение.

Резултатите от анализа ясно показват едно нещо. А именно, че хората предразположени към кариес, с липсващи зъби или с дентални протези са с 24% по-висок хиперинтензитет на бялото мозъчно вещество. Това се свързва с по-лоша прогноза при реализиран инсулт и по-висок риск от повтарящи се инсулти.

В заключение Ривие отбелязва, че резултатите трябва да бъдат потвърдени с допълнителни изследвания.

Пълна грижа за зъбите и венците с изцяло природен продукт

Лекари по дентална медицина у нас препоръчват Инсадент / Insadent® за още по-добро орално здраве. В една капсула от продукта се съдържат:

Съставките работят в синхрон. Допълват и усилват действието си. Резултатът е по-здрави зъби и венци и по-малък риск от заболявания като гингивит и пародонтит (пародонтоза).

Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост дори при продължителна употреба. Доказал е качествата си в различни проучвания и в практиката. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.