венци възпаление

По-високите нива на слюнчени цитокини са знак за по-голямо хронично възпаление на венци (пародонтит, пародонтоза). Заключението е на изследователи от Факултета по дентална медицина на Нюйоркския университет (NYU) в САЩ. Резултатите от проведеното проучване са представени в сп. PLOS ONE.

Възпаление на венци и маркери в слюнката с диагностично значение

„Не само характерните оплаквания, а и съставът на слюнката подсказва за пародонталната болест“. Това заявява Анджела Камер. Тя е доцент във Факултета по пародонтология и имплантология на Нюйоркския университет и водещ автор на изследването.

Пародонтитът е заболяване, което освен зъбодържащия апарат засяга и имунната система. Организмът постоянно получава сигнали за възпалителни процеси. При възпаление има повишение на секретираните инфламаторни цитокини като IL-8, IL-1β, IL-6 и TNF-α.

Изследователите искат да разберат дали нивото на цитокините в слюнката е прогностичен фактор за тежестта на възпаление на венците.

За целта оценяват състоянието на венците и състава на слюнката на 67 души над 45 години. Изследваните лица имат някаква степен на пародонтоза, но като цяло са в добро здравословно състояние.

За оценка на пародонталното възпаление учените използват пародонтален показател за количеството възпалени пародонтални тъкани, наречен PISA (Periodontal inflamed surface area). PISA се изчислява в площ (mm2) като по-високият резултат се свързва с по-тежко възпаление.

Участниците дават и проби от слюнка, тествани за про- и противовъзпалителни цитокини

Анализът на резултатите показва, че по-високите стойности на показателя PISA са свързани с повишена концентрация на цитокини в слюнката. Това е в сила независимо от фактори като възраст, пол, тютюнопушене и индекс на телесна маса (BMI).

„На базата на данните може да се допусне, че има корелация между нивото на слюнчените цитокини и тежестта на пародонталното заболяване“. Коментарът е на Лийна Паломо, декан на Факултета по пародонтология и имплантология на Нюйоркския университет и съавтор на изследването.

Учените обаче са категорични, че са нужни още изследвания, които да разгледат по-обстойно връзката между цитокините в слюнката и тежестта на пародонтита.

При хронично възпаление на венци – природата е насреща

Все повече лекари по дентална медицина у нас препоръчват Инсадент / Insadent® при пародонтит. Това е мощен природен продукт, който ефективно допълва назначеното лечение. Формулата комбинира висококачествен стандартизиран екстракт от царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg.

Приемът оказва благоприятен ефект при заболявания на венците и пародонта. Съдейства за възстановяване на съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Преустановява резорбцията на алвеоларната кост.

Продуктът е практически безвреден. Не са наблюдавани нежелани ефекти даже при продължително приложение. Дозировката е по 1 течна капсула 2 пъти дневно, непосредствено преди хранене, в продължение на 3 месеца.