фолиева киселина

Фолиевата киселина, принадлежаща към витамините от група В и известна като витамин В9, е жизненонеобходима за обезпечаване на клетъчния растеж, възстановяването на клетъчните структури и за превенцията на заболявания на устната кухина като пародонтоза, гингивит и др.

Фолиевата киселина се разтваря свободно във вода и не се депонира в тялото, поради което трябва да се приема ежедневно за поддържане на достатъчни здравословни количества от нея.
Особено необходима е тя за бременните жени (около 400 микрограма дневно), за избягване риска от раждане на бебе с лицево-челюстни дефекти (цепнатини на устните или небцето).

Друга част от дейността на фолиевата киселина в организма е свързана с предотвратяване на риска от развитие на някои заболявания на венците – гингивит, пародонтоза и др. Различни данни сочат, че повече от 30% от хората по света, особено сред възрастните, страдат от някаква форма на пародонтално заболяване. За тях набавянето на фолиева киселина е естествено допълнение към практическата част от устната хигиена, свързана с миенето на зъбите, езика и венците и редовното им механично почистване от натрупаната плака и развилите се върху нея бактерии.

Приемането на храни, богати на фолиева киселина, и особено в комбинация с витамин С, подпомага регенерацията на клетките и тъканите в устната кухина и намалява риска от прогресиране на евентуално развили се пародонтални заболявания.

Много често нерационалния хранителен режим е причина за дефицит в приема на този много важен витамин и последствията от това не закъсняват, засягайки толкова много хора.

Много по-ефективно фолиева киселина обаче се набавя с помощта на хранителни добавки като Инсадент, който е изцяло предназначен за подобряване състоянието на венците и зъбите и цялата устна кухина. Съдържащите се в Инсадент фолиева киселина и екстракт от царевична коса прекрасно допълват с действието си всички хигиенни навици, поддържащи денталното здраве.