дентално здраве

Едва ли в ежедневието се замисляме за връзката между нашето ментално и дентално здраве. Но колкото и абстрактно да звучи, изглежда такава зависимост съществува. Доказателство за това е чувството за неудобство, което изпитваме, ако усмивката ни не изглежда красива. Всъщност проблемите с оралното здраве могат да се отразят негативно върху социализацията, качеството на живот и да изострят вече съществуващи психологически проблеми. От другата страна според експертите доброто здраве на устната кухина е предпоставка за по-високо самочувствие и се отразява положително върху емоционалното и психическото благосъстояние.

Повече за любопитната зависимост

Влошеното здраве на устната кухина, било то жълтите зъби или наличието на кариеси, разкрива невероятни тайни за цялостното здравословно състояние на организма. Например науката е доказала, че има зависимост между възпалението на венците и сърдечно-съдовите болести. Но изследователите продължават да работят в тази посока, като подозират, че денталните проблеми говорят за нивата на стрес в ежедневието, тревожността, хранителните разстройства и други състояния на психологическа основа.

Проучване по темата, провеждано в продължение на няколко години, разкрива, че хората с тежки психически разстройства са 2,8 пъти по-предразположени към загуба на зъби в сравнение със здравото население. Предполага се, че негативната зависимост се дължи на нелекувани здравословни проблеми или ограничен достъп до дентални услуги.

Също така хората, които са изложени на хроничен стрес по-често прибягват към вредни навици за успокояване на нервите като пушене, прекаляване с алкохола или храната, най-често преработена. Тези поведения потенциално могат да навредят на оралното здраве.

Наръчник за по-добро ментално и дентално здраве

Експертите препоръчват постепенно да въведете някои полезни промени в ежедневието. Както менталното, така и денталното ви здраве, ще ви се отблагодарят!

На първо място препоръчваме придържането към балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, минерали и витамини. Продуктите, които избираме ежедневно влияят както върху настроението, така и върху денталното здраве. Тук ще откриете най-подходящите храни за красива усмивка, които си струва да добавите в менюто още сега.

Също така съветваме да следите за индикации, подсказващи за проблеми в устната кухина. Такива могат да бъдат кървене от венците, повишена чувствителност на зъбите и болка. Не ги подценявайте, а запишете час за преглед при зъболекар.

Не на последно място е важно да се грижим за психическото си благосъстояние. Стресът е част от ежедневието на съвременния човек, което може да има негативни последици върху здравето. Ето защо се препоръчват практики за овладяване на безпокойството и тревожността като дълбоко дишане, отделяне на достатъчно време за сън и хоби занимания, спорт и др. Ако усетите, че нещата излизат извън контрол се свържете със специалист.

Природна грижа за здравето на устната кухина

За комплексна превантивна и терапевтична грижа за устната кухина може да се доверите на Инсадент / Insadent®. Този изцяло натурален продукт работи в няколко направления – преустановяване увреждането на денталните тъкани и стимулиране на тяхното възстановяване. Оказва противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната и епителната тъкан в устата. Дава добри резултати при ксеростомия (сухота в устата), пародонтит, гингивит, кариес. Тези ползи се дължат на рационалната комбинация на екстракт от Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките взаимно се допълват и подсилват действието си. За оптимални резултати продуктът се предлага в по-ефективна мастноразтворима форма (Solucaps).