пародонтални проблеми

Наличието на пародонтални проблеми (пародонтоза, пародонтит) не само увеличава риска от високо кръвно, но и има отрицателно отражение върху контрола му. Последното става ясно от италианско изследване. Резултатите от него са публикувани в изданието на сп. Hypertension през октомври 2018 г.

Пародонтални проблеми и отрицателното им влияние върху контрола на кръвното – говори експертът

За целите на проучването учените преглеждат медицинските и стоматологични досиета на над 3600 души с високо кръвно налягане (хипертония).

Данните от анализа са красноречиви.

Хората със съпътстващ пародонтит не се повлияват толкова добре от лекарствата за хипертония, колкото тези с добро орално здраве. При тях е по-малко вероятно с 20% да постигат пълноценен контрол над кръвното налягане.

„Лекуващите лекари трябва да обръщат специално внимание на оралното здраве на пациентите, особено на тези, които се лекуват от хипертония. В случай че забележат признаци на пародонтоза, трябва да ги насочат своевременно към стоматолог. Все пак здравето на устната кухина е от съществено значение за общото здравословно състояние на организма“. Думите са на водещия автор на изследването д-р Давиде Пиетропаоли от университета на гр. Л’Акуила в Централна Италия.

Проучването не установява причинно-следствена връзка, а само зависимост между пародонтозата и неблагоприятния ѝ ефект върху лечението на хипертония

Въпреки това д-р Пиетропаоли и екипът му препоръчват да се проследява по-внимателно кръвното налягане при пациенти със заболявания на венците. И още – страдащите от хипертония редовно да правят профилактичен преглед при стоматолог.

„Пациентите с хипертония и лекуващите им лекари трябва да са наясно с нещо много важно. А то е, че поддържането на добро орално здраве е от също толкова голямо значение за контрола на кръвното налягане, както са препоръчваните промени в начина на живот. Промените, които визирам, обикновено са намаляване на солта в диетата, осигуряване на редовна физическа активност и поддържане на здравословно тегло“. Това казва накрая д-р Пиетропаоли.

Природно средство за профилактика и лечение на пародонтални проблеми

Инсадент / Insadent® е решението срещу пародонтит, подходящо за хипертоници. Неговата формула е изцяло натурална и се базира на:

  • висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays) 30 mg
  • фолиева киселина 200 mcg

Активните съставки са проучени по отношение на ефективността и безопасността при двете най-чести венечни и пародонтални заболявания гингивит и пародонтит.

Клиничните и лабораторните данни показват, че продуктът има противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Преустановява резорбцията на алвеоларната кост, като стимулира остеоцитите. Намалява разклащането на зъбите.

Продуктът е не само ефективен, но и практически безвреден. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Предлага се в аптеките без рецепта. Наличен е и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.