храни за здрави зъби

Наистина съществуват храни за здрави зъби, които помагат за поддържане на красива усмивка. Ако консумирате твърде сладки неща, подсладени плодови напитки или нехранителни закуски, може да сте изложени на повишен риск от появата на кариес. Затова, ако искате да подобрите оралното си здраве, то може да се възползвате от списъка с полезни за зъбите храни, описани в днешната статия.

Сирене и кисело мляко – храни за здрави зъби

Ако по принцип сте любители на сиренето, то това е още една причина то да присъства в менюто ви. Млечният продукт е с намалено съдържание на захар и високо на калций и протеини – хранителни вещества, които доказано укрепват зъбния емайл. Според едно проучване публикувано в списание на Американската академия по обща дентална медицина, се установява, че всекидневното консумиране на сирене намалява риска от поява на кариеси. Освен това дъвченето му увеличава производството на слюнка, която от своя страна отмива бактериите от устната кухина. Подобно на сиренето, киселото мляко е с високо съдържание на калций и протеини, което го прави една от добрите храни за здрави зъби. Освен това пробиотиците и полезните бактерии, които влизат в състава му, унищожават вредните като по този начин подобряват оралното здраве и премахват лошия дъх.

Зеленолистни зеленчуци – храни за здрави зъби и не само

Зелените листни зеленчуци обикновено намират място във всеки списък със здравословни храни. Те са пълни с витамини и минерали, като същевременно са с ниско съдържание на калории. Освен това са полезни за зъбите и съдържат много фибри, които засилват слюноотделянето. Слюнката защитава зъбите, като предотвратява деминерализацията им. Освен всичко тези зеленчуци са богати на фолиева киселина, калций и други важни за зъбното здраве минерали.

Ябълки – сладки храни за здрави зъби

Плодове, като ябълките, може да са сладки, но също така са с високо съдържание на фибри и вода. Редовното им консумиране води до производство на по-голямо количество слюнка в устата, която облива устната кухина и по този начин изплаква полепналите по нея бактерии и хранителните частици. Влакнестата текстура на ябълката подпомага и здравето на венците, а съдържащата се в плода вода разрежда захарта от естествените плодови захари, за да се превърне в отличен хранителен вариант.

Хрупкави зеленчуци за здрави зъби

Този тип храни за здрави зъби трябва да присъстват в менюто ви всекидневно. Редовното дъвчене на морков и целина например ще помогне за изтъркването на вредни хранителни частици, останали по зъбите и в междузъбните пространства. Пресните хрупкави зеленчуци съдържат и изключително много витамини и минерали, необходими за здравето на устната кухина. Например целината действа като естествена четка за зъби, която в допълнение е добър източник на витамини А и С, два антиоксиданта, които подобряват здравето на венците. Яденето на шепа сурови моркови в края на храненето пък увеличава производството на слюнка в устата, което намалява риска от кариес. Наред с високото съдържание на фибри, морковите са чудесен източник на витамин А и калций.

Засилване ефекта на посочените храни за здрави зъби с натурален продукт

За да засилите ползата от посочените храни, може да се доверите на Инсадент / Insadent®. Това е напълно естествен продукт, който подпомага здравето на зъбите и венците. Комбинираното действие на продукта се дължи на съчетанието от фолиева киселина и екстракт от Царевична коса (Zea Mays). Активните вещества оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина. Усилват продукцията на слюнка и намаляват нейния вискозитет. Ограничават появата на зъбните налепи. Натуралното средство е подходящо и срещу венечни заболявания като гингивит и пародонтит. За постигане на оптимален ефект се препоръчва продължителен прием. А това е абсолютно възможно заради високия профил на безопасност на продукта.

Не губете време, за здрави венци и зъби го потърсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.