лош дъх

Лош дъх – смущаващ, но и широкоразпространен. Сигурно няма човек, който да не го е изпитвал, но сега ще ви разкрием какво провокира появата му и различни мерки за незабавното му премахване.

Какви са причините за появата на лош дъх?

Всъщност, това как да се отървете от неприятния дъх зависи от причината за неговата поява, а основната е най-често прием на храни и напитки, т.е. появата на лош дъх е свързан с диетата ни. Взеизвестните виновници са чесън, лук, алкохол и кафе. Нека не забравяме и цигарите. В тези случаи, дъхът е само временен и няма наличен медицински проблем.

Следващата причина може да бъдат различни бактерии. Ако страдате от лош дъх не само след консумация на подобни храни от гореописаните, обикновено това се дължи на бактерии в устата. Някои от тях разграждат остатъците от храна, а мъртвите вече клетки освобождават серни газове, които носът ни регистрира като неприятна, гнила миризма. Най-неприятното в този случай, е че ние често не усещаме собствените си миризми, но околните – да.

Неприятен дъх поради сухота в устата – това също е възможна причина за неговата поява, защото нашата слюнка съдържа естествена защита срещу бактерии. Всеки, който често страда от сухота в устата, има и лош дъх! А, това се причинява от недостатъчен прием на течности, настинки или различни лекарства. Също така, нашето тяло намалява производството на слюнка, когато сме стресирани или нервни.

Незабавна помощ срещу лошия дъх

За да намалите вашия лош дъх, може да използвате триковете, които сме ви подготвили.

Измийте зъбите си – ако имате възможност, най-добре е да използвате четка за зъби, за да премахнете източниците на миризма като остатъци от храна и бактерии. Пастата за зъби с мента би освежила дъха ви и би помогнала за временно неутрализиране на неприятните миризми.

Изчеткайте добре езика си, защото бактериите се чувстват изключително добре върху грапавата повърхност на езика ви. По този начин, вие ще намалите лошия дъх, премахвайки налепите. А, ако правите това редовно – вие изцяло ще предотвратите появата на лош дъх.

Изплакнете устата си обилно с вода, в случай че нямате четка за зъби под ръка. А, при възможност – използвайте вода за уста, едно от най-популярните средства срещу лош дъх.

Гаргара с няколко капки масло от чаено дърво, разтворени в чаша вода. Етеричното масло от листата на чаеното дърво има силно антибактериално действие. Освен това, то има и интензивен мирис, който дори може да прикрие лош дъх, появил се следствие на консумацията на различни храни като чесън и лук.

Най-разпространеното средство срещу неприятен дъх – дъвките. От една страна, ефектът им се основава на съставки в тях като мента, ментол и евкалипт, които временно прикриват неприятния дъх. А, от друга страна – дъвките и други дъвчащи бонбони, стимулират производството на слюнка и така създават среда, потискаща бактериите в устата, което неутрализира различните ухания.

Друг добър вариант е да сдъвчете парченце цитрусов плод, както и да ядете кисело мляко. А, защо да не опитате няколко стръкчета пресни подправки, които имате под ръка?

Въпреки всичко, има моменти, в които нищо от изброеното не е достатъчно и тогава трябва да прибегнете до по-сериозна помощ, за която съветваме да се обърнете към вашия зъболекар!

Комплексна грижа срещу лош дъх

Инсадент / Insadent® – природен продукт, който по естествен път се бори срещу неприятния дъх. В него се съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина. Комбинирайки се, двете съставки оказват регенериращо и противовъзпалително действие в устната кухина. А, резултатът е ясен – по-здрави зъби и по-приятен дъх. Приемът на продукта се препоръчва най-вече при пародонтит, гингивит, сухота в устата и лош дъх, а ефективността му е доказана. Вземете най-добрата грижа за венците и зъбите! Без странични ефекти.

Може да го откриете в аптечната мрежа в страната, както и в онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.