Зъбен камък

Зъбният камък е твърдо отлагане, което се формира върху повърхностите на зъбите и венечната граница в резултат на наслояване на зъбната плака. Натрупването му не е просто естетически проблем, а предпоставка за развитието на редица сериозни заболявания на зъбите и венците.

Причини за образуването на зъбен камък

Недобра устна хигиена

Като основна причина за образуването на зъбен камък специалистите посочват недоброто почистване на бактериалната плака, която се образува в устната кухина след хранене. С времето тя старее, втвърдява се и води до появата на неприятния твърд налеп със светложълт до тъмнокафеникав оттенък върху зъбите, в междузъбните пространства, над и особено под ръба на венеца. Зъбният камък се състои главно от остатъци от храна, калциев карбонат, мъртви клетки от устната лигавица и калциев фосфат.

Състав и киселинност на слюнката

Съставът и киселинността (pH) на слюнката също са от решаващо значение за образуването на зъбен камък. При хора, чиято слюнка съдържа високи концентрации на калций, фосфор и други минерали, интензивно се създава зъбен камък. Ако слюнката е с висока киселинност, пък се увеличава отлагането на минерални соли и това отново благоприятства появата на зъбен камък.

Последствия от натрупването на зъбен камък

Както вече споменахме, неглижирането на проблема с натрупването на зъбен камък може сериозно да застраши здравето на устната кухина. Основните заболявания, които застрашават засегнатия, са:

  • остро възпаление на венците (гингивит)
  • хронично възпаление на венците (пародонтоза)
  • кариес
  • лош дъх (халитоза)
  • системни заболявания и храносмилателни проблеми

Превенция срещу образуването на зъбен камък

Спазването на добра устна хигиена осигурява най-сигурната защита срещу зъбен камък. Зъбите трябва да се почистват с правилна техника на изчеткване след всяко хранене. Желателно е със специална четка да се премахнат и бактериите от езика, предизвикващи лош дъх. Цялостната профилактика изисква да се положат специални грижи и за междузъбните пространства, като за целта се използват конци за зъби, интердентални четки и хидродушове с антисептични разтвори.

Инсадент / Insadent® срещу зъбна плака и заболявания на устната кухина

Природният продукт Инсадент е първи избор на стоматолозите за поддържане на хигиената в устната кухина. Той се отличава от другите продукти по качество на съставките, фармацевтичната форма и технологията на производство. Съдържа стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Zea Mays (царевична коса) и фолиева киселина. Влияе изключително благоприятно върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Приемът му води до усилване продукцията на слюнка, намаляване на нейния вискозитет, с което се предотвратява образуването на налепи.