здраве на устната кухина

Доброто здраве на устната кухина е изложено на риск от често срещания навик сред деца и възрастни да се гризат ноктите (онихофагия). В следващите редове си говорим повече за потенциалните опасности и как да ги преборим…

Здраве на устната кухина и гризане на нокти – възможни последици

Според специалистите по дентална медицина гризането на ноктите може да доведе до следните 4 последици за устата и зъбите:

Износване на предните зъби

Честото и продължително гризане на ноктите би могло да увреди резците. Това са зъбите в предната част на горната и долна челюст, между кучешките зъби, които служат за отхапване/откъсване на храната. Най-сериозните опасности за тях са износване на зъбния емайл и микротравми. Това на свой ред е предпоставка за кариеси, напукване и дори счупване на зъби.

Проблеми с челюстта – застрашават доброто здраве на устната кухина при гризане на ноктите

Има данни за връзка на онихофагията и проблемите в темпоромандибуларната става (ТМС). Въпросната става свързва темпоралната кост, намираща се отстрани на главата, с долната челюст (мандибулата). Благодарение на нея можем да отваряме и затваряме устата. Нарушенията на функциите ѝ вследствие на гризането на нокти биха могли да доведат до:

  • дискомфорт и болка при дъвчене
  • болка в главата, ушите и челюстта

Бактериални проблеми

Под ноктите се крият много бактерии, които крият риск както за оралното, така и за общото здраве. Тези микроорганизми намират благоприятни условия за живот и размножаване в топлата и влажна среда на устната кухина. По този начин увеличават възможността от инфекции в устата и други части на тялото.

Лош дъх (халитоза) и кариес

Както вече споменахме, гризането на ноктите благоприятства наличието на бактерии в устата. Бактериите на свой ред са една от най-честите причини за зловонен дъх. Пак те са в основата и на появата на кариес – най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани:

  • емайл
  • дентин
  • цимент

За доброто здраве на устната кухина първо трябва да преустановим гризането на ноктите, а после да заложим на…

Инсадент / Insadent®® – природна формула за здрави венци и зъби. Активните съставки са екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Те са високо концентрирани и много мощни. Проучени са щателно по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтит – най-разпространените в световен мащаб заболявания на венците и пародонта.

Продуктът успешно се бори с лошия дъх в устата и намалява риска от кариес. Течните капсули, в които се предлага, усилват ефективността и гарантират постигане на максимален и траен резултат. Липсват данни за странични ефекти. Поносимостта е добра дори при продължителна употреба. Дозировката е удобна – от 1 до 2 капсули дневно.