при пародонтоза

Вероятността от високо кръвно е 60% по-голяма при пародонтоза (пародонтит). Това е изводът от съвместно проучване на учени от:

  • факултета по Дентална медицина на Международен университет на Каталуня (UIC Barcelona), Барселона
  • стоматологичен институт Eastman към Юнивърсити Колидж Лондон (UCL), Великобритания

Резултатите са публикувани в медицинското списание Journal of Internal Medicine (JIM).

Предишно проучване на същия научен екип доказва, че опасността от високо кръвно налягане е по-висока при пародонтоза

То обаче не изследва механизмите, обуславящи връзката между двете заболявания.

Новото изследване потвърждава, че пародонтитът е тясно свързан с хипертонията и сочи системното възпаление като медиатор на връзката между тях. За да достигнат до това заключение, учените анализират международни бази данни (NHANES и KNHANES). Изследването разчита на представителна извадка от жители на САЩ и Северна Корея.

„Проучването сочи, че пациентите с пародонтит имат 60% по-висок риск от хипертония в сравнение с хората със здрави венци. Резултатите не се влияят от пол, възраст, тютюнопушене и прием на алкохол“. Това разяснява водещата авторка на изследването д-р Ева Муньос Агилера. Тя е учен във факултета по Пародонтология на стоматологичния институт Eastman към Юнивърсити Колидж Лондон.

Изследването установява още, че маркерите на системно възпаление като нивата на С-реактивен протеин и левкоцитите са повишени при пациенти с пародонтит. Това дава основание на учените да смятат системното възпаление при пародонтоза за причинител на високо кръвно налягане.

Надежди за бъдещето

„Ако се определи, че връзката между двете заболявания е причинно- следствена, лечението на пародонтит ще подпомогне контрола върху кръвното налягане“. Така смята д-р Муньос. Тя разкрива, че с нейните колеги планират многоцентрово клинично изпитване, за да:

  • оценят въздействието на пародонталното лечение върху хипертонията
  • разберат молекулярните механизми, чрез които пародонтитът увеличава опасността от хипертония

При пародонтоза насреща е…

Инсадент / Insadent®® течни капсули – изцяло природен продукт за здрави зъби и венци. Той съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Zea Mays (царевична коса) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките са щателно проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтоза. Комбинирани са така, че да съдействат за възстановяване на съединителната и епителна тъкан в устната кухина и да преустановяват резорбцията на алвеоларната кост. В допълнение усилват продукцията на слюнка и намаляват нейния вискозитет. Допринасят за премахване на лош дъх и сухота в устата.

Освен че е ефективен, продуктът е практически безвреден. Няма данни за нежелани ефекти дори при продължително приложение. Приемът е удобен – по 1 течна капсула 2 пъти дневно. За постигане на оптимални резултати се препоръчва редовна употреба в продължение на минимум 3 месеца.

Продуктът е наличен в аптеките и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.