инфекция на венците

Колкото и невероятно да звучи, хипотетичната връзка между наличието на инфекция на венците и заболяването на ставите, артрит, изглежда е основателна. Възпалените венци освобождават бактерии в кръвта, където имунната система ги определя като нашественици. „Открихме, че имунният отговор към оралните бактерии в кръвта е свързан с възпаления на ставите“, казва Камил Бруер, студент от Станфордския университет. Тя е водещ автор на скорошно проучване, което дава представа за това как оралните заболявания и артритът могат да бъдат свързани. Тъй като имунната система атакува собствените си тъкани при артрит, ставите стават болезнени и се подуват.

Инфекция на венците и артрит – повече за любопитната връзка

Учените все още разкриват механизмите зад тази негативна връзка. Една следа идва от генетичен анализ на зъбната плака от 2019 г. Изследователите сравняват микроби в проби от плака на 22 пациенти с ревматоиден артрит спрямо проби от 19 души без ставно заболяване. Екипът открива, че наличието на ревматоиден артрит оказва влияние върху нормалния баланс на бактериите в устата, дори при пациенти, които имат привидно здрави венци.

Според друго изследване същите антитела, които разпознават определена химична модификация на няколко вида орални бактерии, погрешно атакуват протеини в ставите, които показват същите химични промени. Това доведе до хипотезата, че антителата, които циркулират в кръвта, за да се борят с бактериите в устната кухина, се насочват и към ставите.

Устната кухина е обитавана от редица бактерии, които живеят в равновесие помежду си. Проблемите започват, когато баланса между полезните и вредните бактерии в устата е нарушен. Възпалението променя тази екосистема, предизвиквайки появата на дисбиоза. Когато растежът на патогенни бактерии е извън контрол, те инфектират венците и е възможно да проникнат в кръвния поток. В отговор армия от имунни клетки – лимфоцити и макрофаги – атакува. Докато тази имунна атака ни поддържа здрави и насърчава изцелението в краткосрочен план, продължаващото възпаление може да бъде опасно. Хората със заболяване на венците са склонни да имат по-тежък ревматоиден артрит. Страдащите от ревматоиден артрит на свой ред развиват венечни инфекции 20 пъти по-често от здравите.

Грижа за устната кухина

Всеки има плака в устата си, но някои хора имат по-силен възпалителен отговор, вероятно поради генетична предразположеност. Все по-често се появяват убедителни данни, че хората с пародонтит са изложени на по-голям риск от развитие на ревматоиден артрит и други възпалителни заболявания.

За да установят дали по-здравата устна кухина може да помогне на пациенти с ревматоиден артрит, учени лекуват оралните инфекции чрез дълбоко почистване на зъбите. Те сравняват маркерите за възпаление в устната кухина и системните маркери в кръвта. Резултатите показват, че маркерите, които са специфични за ревматоидния артрит, спадат. Ето защо учените смятат, че успоредно с лечението на артрит, трябва да се третира и заболяването на венците, за да се прекъсне цикъла.

Природно средство срещу инфекция на венците

За здрава устна кухина и превенция на възпаление на венците на пазара у нас се предлага Инсадент / Insadent®. Продуктът представлява природно терапевтично средство, под формата на течни капсули, за профилактика и поддържаща терапия на проблеми с венците и зъбите. Благоприятното му действие се дължи на комбинацията от две напълно натурални, висококачествени съставки. Това са стандартизиран екстракт от Царевична коса и фолиева киселина (Витамин B9). Благодарение на тях, продуктът оказва мощно противовъзпалително и регенериращо действие в устната кухина. Допринася за намаляване на плаката по зъбите, преустановява резорбцията на алвеоларната кост и спира разклащането на зъбите. Пази венците от възпаления, премахва лошия дъх и сухотата в устата. Помага за поддържане на отлична орална хигиена, като така намалява риска от кариеси. Търсете в аптеките и онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.