при отдръпване на венците

При отдръпване на венците се наблюдават някои издайнически признаци като често кървене и повишена чувствителност към студени или горещи храни и напитки. Предпоставките за рецесия на венците са разнообразни, включително наследствена предразположеност и носене на шини или брекети. В дългосрочен план отдръпването на венците може да доведе до загуба на зъби. За да не се стига до такива негативни последици, в следващите редове споделяме с какво да внимавате в грижата за оралното здраве.

Безупречна орална хигиена

Хигиената на устната кухина изисква редовно измиване на зъбите – по два пъти на ден, сутрин и вечер, както и почистване на междузъбното пространство с конец веднъж дневно. Тези здравословни навици ще помогнат за предотвратяване на заболявания на венците (гингивит и пародонтит) или кариес.

Но освен честотата на измиване на зъбите, техниката също е от значение. Не е необходимо да се престаравате, защото твърде силното четкане може да причини възпаление, което в крайна сметка да доведе до отдръпване на венците. Целта на оралната хигиена е да премахне всички остатъци от храна, които се събират в междузъбното пространство, за да се предотврати натрупването на плака. Но прекомерното оказване на натиск и използването на четка за зъби с твърд косъм може да увреди както зъбния емайл, така и венците.

Преустановяване на тютюнопушенето при отдръпване на венците

Освен традиционните цигари, бездимните алтернативи, които съдържат тютюн, също се свързват с отдръпване на венците. Предполагаемата причина е, че пушенето намалява кръвоснабдяването на венците. Вейпингът от своя страна прави външния слой на лигавицата много тънък. Това може да доведе до феномен, наречен хиперкератинизация, който кара венците да кървят повече и затруднява заздравяването им след нараняване. Това също може да допринесе косвено за рецесията на венците.

Следете за състоянието на венците

Важно е да не пренебрегвате ранните предупредителни признаци за възпаление на венците, защото това може да доведе до отдръпване. Първият предупредителен знак, който ще забележите е натрупването на плака, наподобяваща млечен налеп върху зъбите. След това започва зачервяване на венците и кървене в малко по-напреднал етап. В този случай тялото дава индикация, че нещо с венечното здраве не е наред и е препоръчително да се консултирате със стоматолог.

Природен продукт на помощ при отдръпване на венците

За здрави венци и зъби специалистите у нас препоръчват прием на Инсадент / Insadent®. Това е изпитано средство за превенция и лечение на гингивит и пародонтит. Приемът на продукта оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Резултатът е по-малко налепи, преустановена резорбция на алвеоларната кост и по-малък риск от отдръпване на венците и разклащане или загуба на зъби. Благоприятният ефект, който продуктът оказва върху денталното здраве се постига благодарение на активните съставки – екстракт от Царевична коса и фолиева киселина. За оптимални резултати се препоръчва дълговременна употреба. Няма данни за противопоказания. Търсете в аптеките или поръчайте от електронен магазин Момо – www.momo.bg.