здрави зъби храни

За да се радвате на здрави зъби и красива усмивка е важно какви храни избирате да включите в ежедневното меню. Какво, колко и кога ядем може да повлияе положително или отрицателно върху оралния статус. В следващите редове споделяме повече за диетичните препоръки, които пазят здравето на зъбите и венците, а също и хранителните навици, които водят до кариеси и пародонтални болести.

Кои храни си струва да включим в менюто за здрави зъби?

Витамините може би са най-важната храна за поддържане на безупречно дентално здраве. Плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти, витамини, минерали и фибри. Ето защо е препоръчително диетата да включва изобилие от растителни храни и да ограничава преработените и сладкишите. Недостигът на витамини А, С, Е и фолат може да увреди пародонта. Дефицитът на витамин А води до инфекции на венците, гингивит, хипоплазия на венците и костна загуба. Кървенето на венците често се дължи на липса на витамин С. Дефицитът на витамин B-комплекс е свързан с по-слаба защита на гостоприемника срещу бактериални дразнители. Фолиевата киселина помага за предотвратяване на възпалението на венците. Калцият на свой ред е важен компонент на челюстните кости и зъбите – помага за увеличаване на костната плътност. А витамин D е необходим за пълноценното усвояване на калция от организма. Ето защо си струва да добавим към ежедневното меню храни като мляко и млечни продукти, ядки, плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Те помагат за предотвратяване на кариеси, реминерализиране на зъбите и възпаление на венците.

Как храните могат да навредят на здравето на устната кухина?

Има определени храни или по-скоро съставки, които имат силно отрицателно въздействие върху зъбите и венците. Газираните напитки и пакетираните плодови сокове съдържащи лимонена, фосфорна, аскорбинова, ябълчена и винена киселина повишават опасността от ерозия на зъбите. Проучвания установяват, че проблемът е по-често срещан сред потребителите, които редовно консумират безалкохолни напитки. Захарите са другият основен враг на оралното здраве. Причината е, че те буквално са храна за бактериите в устната кухина. Патогенните микроорганизми причиняват натрупването на плака, което води до развитието на кариеси и възпаление на венците. Доказано е, че всички захари, независимо от формата, имат връзка с развитието на кариеси. Но според проучване захарите в лепкавите храни (дъвки, желирани бонбони и др.), погълнати между храненията, са свързани със значително увеличаване на кариесите.

Природен продукт за безупречно дентално здраве

Инсадент / Insadent® е препоръчван от денталните специалисти у нас, защото продуктът доставя оптимални количества висококачествен стандартизиран екстракт от Царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина, необходими за здравето на устната кухина.

Активните съставки действат противовъзпалително и регенериращо върху съединителната тъкан и епитела в устата. При редовна употреба се преустановява резорбцията на алвеоларната кост, продукцията на слюнка се увеличава, а нейния вискозитет намалява. Натуралният състав на продукта гарантира високия профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти дори при дълговременна употреба.