пародонтоза

Опасността от загуба на зъбна кост е от 3 до 7 пъти по-голяма при пушачите. Това се свързва с развитието на сериозни пародонтални заболявания и падането на зъби.
Предупреждението идва от лекарят по дентална медицина д-р Мануел де ла Торе Фахардо от медицински център Vithas Internacional в Мадрид. Специалистът напомня, че загубата на зъбна кост може да е провокирана още от непоставяне на импланти и използване на подвижни зъбни протези. А така също и от заболявания като остеопороза и пародонтит (пародонтоза).

Загуба на зъбна кост – начини за превенция

„Заместването на изгубени зъби е сложна процедура особено при пациенти с много резорбирана алвеоларна кост. Поставянето на зъбни импланти е работещо решение за тези хора. Този иновативен лечебен метод в съвременната дентална медицина възпрепятства износването и влошаването на зъбната кост“, информира д-р Фахардо.
Стоматологът обръща специално внимание на факта, че отличната орална хигиена е от ключова роля за предотвратяване загубата на зъбна кост. „За да е на ниво хигиената в устната кухина, трябва да се предотврати натрупването на бактериална плака. Това става със спазването на определени правила.

Най-напред е нужно зъбите да се почистват с подходяща четка и паста поне два пъти на ден. Оптималната продължителност на четкането е около 2 минути. Не бива да се пропуска почистването на междузъбните пространства. За целта помагат конецът за зъби или интерденталните четки. Финалният щрих в миенето на зъбите е жабуренето с вода за уста около 30 секунди“, казва д-р Фахардо.

Експертът набляга и на още нещо важно – поне веднъж годишно е необходима качествена грижа за венците и зъбите от стоматолог

Под това той има предвид професионално почистване на зъбите и правене на контролни зъбни снимки. Д-р Фахардо дебело подчертава, че пациентите с диабет и сърдечно-съдови заболявания се нуждаят от по-стриктен хигиенен контрол.

В борбата срещу загуба на зъбна кост помага един напълно природен продукт

Това е стоматологичното средство с благоприятен ефект върху пародонта Инсадент / Insadent®. Формулата съчетава в едно двете най-важни съставки за здрави зъби и венци. Всяка капсула съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg.
Продуктът има силно изразено противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителната тъкан в устната кухина. Приемът спомага за преустановяване резорбцията на алвеоларната кост. Препоръчва се при възпаление на венците и пародонта (гингивит и пародонтоза).

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Може да се приема продължително време (месеци и години наред), тъй като има отлична поносимост. Предлага се в аптеките без рецепта. Наличен е и в сайта на електронен магазин МоМо, където винаги има промоции и отстъпки.