дентални проблеми

Почти половината от световното население (45% или 3,5 милиарда души) имат устни проблеми. А трима от всеки четирима засегнати живеят в страни с ниски и средни доходи.

Тези плашещи данни са от тазгодишния Доклад за световното здраве на Световната здравна организация (СЗО).

Съгласно доклада, изследвал 194 страни по света, заболяванията на устната кухина са се увеличили с около един милиард през последните 30 години. За експертите това е сигнал, че много хора нямат достъп до лечение и профилактика на проблемите в устата.

Устни проблеми – глобален проблем

От изнесените данни става ясно, че 4 са основните заболявания и проблеми в устата. Това са зъбен кариес, тежък пародонтит (пародонтоза), загуба на зъби и рак на устната кухина.

Относно кариеса – това е най-честото заболяване на твърдите зъбни тъкани (емайл, дентин и цимент) сред хората по света. Засегнатите наброяват близо 2,5 милиарда души.

Що се отнася до тежкият пародонтит, той е водеща причина за пълна загуба на зъби на 1 милиард души по света.

По отношение на рака на устната кухина – данните също не са обнадеждаващи. Всяка година се диагностицират около 380 000 нови случая в световен мащаб.
„Най-потърпевши от проблемите в устната кухина са хората с ниски доходи, възрастните, хората с увреждания. И още – живеещите сами или в домове за стари хора, жителите на отдалечени селски райони, принадлежащите към малцинствени групи“, посочват експертите.

Неравният достъп до лечение и профилактика на проблемите в устата е подобен на този при редица незаразни заболявания

Примери за такива са рак, сърдечно-съдови болести, диабет и психични разстройства.

Чести рискови фактори за незаразни заболявания допринасят също и за глобалната криза на оралното здраве. Такива са висока консумация на захар, употреба на тютюн и повишен прием на алкохол.

„Много заболявания на устата могат да бъдат лекувани и профилактирани с посочените в доклада рентабилни мерки. СЗО се ангажира да предоставя насоки и подкрепа на страните по света. Целта ни е да направим така, че всички хора, без значение къде живеят и какви са доходите им, да се грижат за устната кухина. А така също – да имат достъп до лечение и грижа, когато това се налага“, коментира генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Високоефективен и достъпен продукт срещу устни проблеми

Специалистите по дентална медицина у нас препоръчват Инсадент / Insadent® за лечение и профилактика на най-честите зъбни и венечни заболявания. Продуктът съчетава в едно природната сила на екстракт от Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg.

Вложените във формулата съставки действат в няколко направления. Оказват противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Преустановяват резорбцията на алвеоларната кост. Усилват продукцията и намаляват вискозитета на слюнката.

Продуктът се прилага успешно срещу кариес, гингивит и пародонтит. Няма нежелани ефекти. Подходящ за продължителен прием. Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.