афти в устата

Появата на афти в устата е проблем, който може да засегне всеки и да затрудни ежедневни дейности като хранене, пиене и говорене. Важно е да не бъде пренебрегвана честата им поява, тъй като понякога могат да са индикация за други по-сериозни здравословни проблеми. Ако и вие страдате често от тези малки, но понякога много болезнени лезии, то в тази статия ще намерите цялата информация за тях. Не пропускайте!

Афти в устата – как да ги разпознаем?

Афтите в устата се срещат при около 20% от населението в световен мащаб, което ги прави често срещан проблем. Те са доброкачествени по природа и могат да се появят както като единични, така и в групи. Това са вид язви, които се получават в резултат на ерозия или загуба на част от тъканта, която покрива вътрешната част на устата. Те могат да засегнат меките тъкани, включително устните, езика, бузите, венците и небцето. Може да ги разпознаете по това, че обикновено са кръгли, плитки, светло жълтеникави, очертани с граница. Когато са възпалени са много болезнени и червени на цвят. Обикновено се диагностицират като афтозен стоматит, който е характерен за всички възрасти. Появата на афти в устата често се свързва с болка и неприятни усещания, възпрепятстващи основни дейности. Познати са 3 основни вида:

  • Малки – кръгли с размер до няколко милиметра, изчезват в рамките на 2 седмици
  • Големи – с неправилна форма и по-дълбоко проникване в тъканта, изчезват от няколко седмици до месец и остават белези
  • Херпетиформени афтозни язви – множество малки афтозни язви, от които се образуват по-големи с неправилна форма

Причини за афти в устата

Точната причина за поява на афти в устата не е напълно изяснена, но се смята, че няколко фактора допринасят за тяхното развитие. Като най-чести се класифицират нараняване на устата от:

  • стоматологична работа
  • агресивно четкане на зъбите и венците
  • случайни ухапвания по бузите или езика
  • някои храни – пикантни или кисели

Друга причина за появата на афти в устата са емоционалният стрес и хормоналните колебания. Затова и периоди като менструация или бременност могат да увеличат вероятността от образуване на афти. В допълнение, възникването на афтозни язви може да е в резултат на автоимунни заболявания, вируси, алергични и кожни реакции към определени субстанции, и лекарства, както и дефицит на витамин Б и желязо. Отслабената имунна система може да направи хората по-податливи на тези рани. Важно е да се вземат навременни мерки, тъй като те често рецидивират и състоянието, до което водят е познато като рецидивиращ афтозен стоматит.

Как да се справим с болезнените афти в устата?

Много от афтите не изискват специфично лечение и в повечето случаи изчезват сами, без намеса на специалист. Въпреки това, ако появата им е честа и е съпроводена с дразнене и дискомфорт, посещението на такъв е от значение за по-бързо овладяване на симптомите. В зависимост от причинителя лечението може да бъде разделено на антибиотично, противовъзпалително, имуномодулиращо, симптоматично и чрез алтернативни методи. А понякога се налага и комплексно, ако състоянието е по-тежко. За да не се сблъсквате често с афти в устата, поддържайте добра устна хигиена, използвайте четка с мек косъм и вода за уста.

Природна грижа за устната кухина и помощ при афти в устата

Стоматолозите у нас препоръчват включването на природен продукт за поддържане на здрава устна кухина. Инсадент / Insadent® е идеален за този случай, тъй като в него се съдържат натурален екстракт от Царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина. Те от своя страна притежават доказано противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Освен това преустановяват резорбцията на алвеоларната кост, стимулират отделянето на слюнка и намаляват нейния вискозитет. А благодарение на иновативната фармацевтична форма на капсулите Solucaps (течни капсули) се позволява бързо и цялостно усвояване на активните съставки и се осигурява по-мощно действие. Има висок профил на безопасност, което го прави напълно подходящ за дълговременна употреба.

Потърсете в аптеките в страната или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където често има атрактивни промоции.