афтозен стоматит

Малките ранички в устата, които се появяват често на мнозина от нас, може да са прояви на афтозен стоматит. Освен, че причиняват значителен дискомфорт, те пречат и на нормалните дъвкателни процеси. Афтите създават проблеми не само при хранене. Появата им може да е белег и за състоянието на имунната ни система. Как да се справим с проблема и да подобрим денталното си здраве?

Стоматитът представлява възпаление на устната лигавица

Причините за поява на стоматит могат да бъдат най-различни – вирусни, бактериални и гъбични инфекции, механична травма (остри ръбове на зъби, неудобни протези), химично въздействие и др. Според специалистите, отслабването на имунната система има съществено значение и е предразполагащ фактор за поява на стоматит.

Първоначалните симптоми на стоматита започват със зачервяване на устната лигавица, която е леко подута и покрита с белезникави налепи. Наблюдава се обилно слюноотделяне, парене, болки при хранене, затруднено дъвчене, загуба на вкус и лош дъх. В по-напреднали случаи и ненавременно лечение се появяват единични или множествени язви, отпадналост и общо неразположение.

Стоматитът е белег на слаба имунна система. Той е често срещан при деца, поради недостатъчно укрепналия имунитет. Появява се и при хора, често страдащи от алергии и с предразположеност към инфекции. Характерно състояние е и при хормонален дисбаланс по време на пубертет, бременност и менопауза.

Афтозен стоматит – най-често срещаният вид стоматит

Афтозен стоматит е вирусно възпаление на лигавицата на устната кухина, което се характеризира се с появата на афти. Напълно развитата афта е кръгла, овална или с повърхностна ерозия или язвичка. Може да се появи по лигавицата на бузите, устните, по долната повърхност и ръбовете на езика. Тя е силно болезнена при допир и хранене, особено при консумация на по-твърда храна или такава с повишена киселинност. Възможно е да се срещне във всички възрасти и при двата пола.

Причини за поява на афтозен стоматит

Като причина за появата на афтозен стоматит се смята вирусът, наречен Herpes simplex labialis. Той причинява и херпеса на устните, но за разлика от него, при афтите не се образуват мехурчета. Освен това, имунодефицитни заболявания, както и недостигът на витамини В и С, също може да са причина за афтозен стоматит в устната кухина. Другите възможни причини са стрес, преумора, прехапване, лоша зъбна протеза, лоша устна хигиена, груба четка за зъби, неизмити плодове и зеленчуци. От съществено значение е да не се допуска афтите да се превърнат в хронично рецидивиращи.

Мерки за намаляване на дискомфорта, причинен от афтозен стоматит

  • Необходимо е да се избягват подправки, пикантни и солени храни
  • Да се ограничат горещите и студените храни и напитки, твърдите ястия
  • Редуциране приема на кафе
  • Абсолютно забранени са газираните напитки, пикантните храни, употребата на алкохол и тютюнопушенето
  • Препоръчва се да се консумират по-меки и течни храни във вид на каши или супи
  • Повишена консумация на храна, богата на витамини С, В1 и В12
  • Добра устна хигиена
  • При установена причина стрес и преумора, е необходимо да се вземат мерки за тяхното овладяване

Стоматологичните проблеми винаги предизвикват големи притеснения при повечето хора

Само мисълта за посещение при стоматолог не рядко ни кара да отложим прегледа с още няколко месеца. За съжаление обаче, понякога се налага да направим това възможно най-скоро. Правилната устна хигиена винаги трябва да е подкрепена от профилактични стоматологични прегледи. Тази комбинация е гаранция за добро дентално здраве, което е знак за здрав организъм.

С какво още можем да се погрижим за здравето на устната кухина при афтозен стоматит?

Лечението на афтозен стоматит е комплексно. Заедно с отстраняване на локалните причини и следване на предписаната терапия, стоматолозите препоръчват употреба на природния продукт Инсадент / Insadent®. Активните съставки на Инсадент (екстракт от царевична коса и фолиева киселина) притежават противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Инсадент е изцяло натурален продукт, подходящ при възпаление на венците, сухота в устата и лош дъх. С практически доказана добра поносимост при по-продължителен прием. От друга страна, специалистите са на мнение, че употребата на имуностимулатори е също препоръчителна при поява на афтозен стоматит. Имуностимулиращите продукти имат за цел да повишат локалната имунна защита. В случая е уместно приложението на продуктите от фамилия Имунобор, който представляват мощна комбинация от взаимно допълващи се природни съставки, които укрепват имунитета.