пародонтит

Повишеният прием на пълнозърнести храни, които включват цели зърна, намалява риска от поява на пародонтит при диабетно болни. До този извод достигат учени от Университета на Западно Онтарио в Канада. На какво се дължи подчертаното профилактично действие на въпросните продукти и как може да се усили многократно със 100% натурално средство предстои да разберете в следващите редове.

Защо пълнозърнестите храни предпазват от пародонтит хората с диабет?

„Напоследък в научните среди упорито циркулира хипотезата, че пародонтитът при пациентите с диабет може да бъде предотвратен с промяна в хранителния режим. Това интересно предположение провокира любопитството ми и реших да го проверя на практика“, разкрива подтика си да оглави изследването д-р Ануар Мерчант. За целите на експеримента той и колегите му анализират данните от 14-годишно проучване на храненето, проведено сред 34 000 мъже с диабет. При сравнителния анализ прави впечатление, че онези от участниците, които ежедневно консумират около три порции ориз, пълнозърнест хляб и царевица са с 23% по-малко застрашени от поява на пародонтит, отколкото тези, които приемат под една порция зърнени храни дневно. Резултатът кара д-р Мерчант да заключи, че хранителен режим, който включва оптимално количество зърнени храни, оказва благотворен ефект върху оралното здраве на пациенти с диабет. Към момента експертът не разполага с еднозначен отговор на въпроса на какво се дължи положителното въздействие на тези продукти. Вероятната причина търси в способността им да регулират нивото на кръвната захар в организма на диабетиците, като подобряват метаболизма на глюкозата. По думите на д-р Мерчант, когато стойностите на кръвната захар са в норми, рискът от развитие на пародонтит при диабетиците намалява. Обект на бъдещи проучвания ще е да се установи дали зърнените храни предпазват срещу хроничното възпаление на венците и хората, чието здраве не е компрометирано. „Засега няма обективни причини, поради които предстоящото изследване да не повтори успеха на проведеното сред диабетиците. Поради това приканвам хората, които нямат метаболитни нарушения, също да повишат консумацията на пълнозърнести продукти. Три-четири филии пълнозърнест хляб са напълно достатъчни, за да намалят риска от поява на пародонтит в определен етап от живота си“, категоричен е д-р Мерчант.

Как многократно да се усили профилактичното действие на пълнозърнестите храни срещу пародонтит?

Промяната в режима на хранене е важна, но недостатъчна предпоставка за ефективна превенция на пародонтит. Качественото предпазване от хроничното заболяване на венците е възможно единствено с приема на специално създаден за целта продукт. Инсадент / Insadent® е перфектния избор за здрави венци. Този изцяло природен продукт е разработен на базата на добре проучените съставки с доказано действие срещу двата основни вида заболявания на венечната лигавица – пародонтит и гингивит. Клинични и лабораторни данни показват, че оптималното количество висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса и фолиева киселина във всяка течна капсула има противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, намалява налепите и усилва продукцията на слюнка. Инсадент е напълно безвреден и е подходящ за продължителна употреба. За оптимален ефект се препоръчва примът да продължи минимум 3 месеца.