хронично възпаление на венците

Денталното здраве най-често се асоциира със здравето на зъбите и появата на кариеси. От не по-малко значение обаче е и здравето на венците. За съжаление възпаление на венците е един все по-често срещан проблем, който също не бива да бъде пренебрегван. Може да засегне всеки, а особено предразположени са хората, които не полагат достатъчно добри грижи за устната хигиена и денталното здраве като цяло.

Възпаление на венците – причини

За основна причина за възпаление на венците се смята развитието и натрупването на зъбна плака – тънък прозрачен филм, който се състои от естествено обитаващите бактерии в устата. Срещат се още изразите бактериална плака и дентален/орален биофилм.
Усилено натрупване на зъбна плака се случва най-вече вследствие на редовна консумация на захар и бързи въглехидрати, които не се почистват от междузъбните пространства своевременно. При контактът си с тези храни бактериите произвеждат киселини, които с времето започват да унищожават зъбния емайл. Възпалението на венците също е негативна последица от натрупването на бактериална плака. В действителност бактериите се хранят с тези прости захари.
Освен натрупването на зъбна плака съществуват и други предразполагащи фактори, които повишават риска от възпаление и заболявания на венците.

Възпаление на венците – фази на развитие и усложнения

Възпалението на меките тъкани в устната кухина е проблем, който не бива да се пренебрегва. Разпознава се по подутите, болезнени и кървящи венци. Това състояние протича в няколко етапа.
В началната си фаза е познато като гингивит – предупредителна фаза за развитие на едно опасно заболяване на венците, по-познато с медицинското название пародонтоза или пародонтит. Пародонтит засяга по-дълбоките части на венеца като се наблюдава оголване и образуване на венечни джобове. Тежките случаи на пародонтоза могат да засегнат алвеоларната кост – тази, която прикрепя зъбите към челюстта. Една от най-негативните последици от това възпалително заболяване за денталното здраве е загубата на зъб или принудителното им премахване поради увреждане. При най-напредналия стадий на пародонтоза се наблюдава увреждане и разрушаване на съединителната тъкан, което на практика е необратимо.

Превенцията е най-доброто средство за лечение!

За да се предотврати възпаление на венците и опасните последващи заболявания е необходимо редовно да се почиства зъбната плака чрез четкане на зъбите два пъти дневно и ползване на конец за зъби за междузъбните пространства.
Въпреки всички тези мерки още при първи симптоми на възпаление на венците се препоръчва незабавно прилагане на Инсадент / Insadent® – природно средство с високо качество и с доказан противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Инсадент е под формата на течни капсули (Solucaps), което спомага за по бързото усвояване на съставките – екстракт от царевична коса и фолиева киселина.
Инсадент е отлично средство за овладяване и превенция на възпаления и заболявания на венците със забележителни качества и свойства. Благоприятният ефект на продукта се дължи на способността да усилва производството на слюнка и да преустановява резорбцията на алвеоларната кост – едно от най-тежките усложнения вследствие на възпаление на венците.