ксеростомия

Ксеростомия е медицинският термин, с който се обозначава субективното усещане за сухота в устата. Състоянието се характеризира с намалена слюнчена секреция или промяна в състава на слюнката. Засяга основно хората над 55 години основно поради повишения прием на синтетични лекарствени средства като антихистамини, деконгестанти, аналгетици, диуретици, медикаменти за регулиране на високо артериално налягане и антидепресанти. Ксеростомията не само създава трудности при говорене, дъвчене и преглъщане, но и повлиява неблагоприятно денталното здраве. За щастие оплакването може да бъде облекчено и преодоляно успешно, а нежеланите последствия – предотвратени и то по напълно естествен начин. Разберете как в настоящата статия.

7 изпитани методи срещу ксеростомия (сухота в устата)

1. Увеличете приема на вода. Приемайте живителната течност често и на малки глътки, за да потушите незабавно неприятните симптоми на ксеростомия. За оптимален ефект добавете няколко капки лимон или лайм в чашата.

2. Избягвайте кафето, алкохолът, газирани напитки, солените и пикантни храни, тъй като те задълбочават проблема.

3. Наблегнете на зеления чай и чая от джинджифил. Съдържащите се в тях вещества увеличават производството на слюнка и помагат в борбата с ксеростомията.

4. Дъвчете дъвка или смучете бонбони с вкус на цитрусови плодове, мента или канела между храненията, за да стимулирате слюноотделянето. Не злоупотребявайте с този навик и се спирайте само на лакомства, които са без захар.

5. Откажете цигарите. Никотинът в цигарения дим силно намалява количеството слюнка в устната кухина и допълнително утежнява чувството на сухота в устата.

6. Консумирайте повече зеленолистни зеленчуци като маруля, спанак и магданоз. Изобилието от хлорофил в тях не само повишава алкалността на слюнката, но и елиминира лошия дъх в устатата, който често върви ръка за ръка с ксеростомията.

7. Яжте сладолед от лимон или ананас. От тръпчивия вкус на леденото изкушение слюнчените жлези ще се активират и устната кухина бързо ще се изпълни със слюнка.

Най-доброто 100% натурално средство срещу ксеростомия (сухота в устата)

Все повече специалисти с дългогодишен опит препоръчват на своите пациенти с ксеростомия, възникнала в резултат на употреба на медикаменти, да се доверят на Инсадент / Insadent®. Изборът им е продиктуван от безспорните предимства на продукта, а именно – качество на съставките, фармацевтичната форма и технологията на производството. Всяка течна капсула (Solucaps) доставя на организма оптимални дози фолиева киселина и висококачествен стандартизиран екстракт от Царевична коса. Благодарение на мощното си взаимодопълващо действие активните съставки усилват продукцията и повишават вискозитета на слюнката. В резултат усещането за сухота в устата отшумява, а лошият дъх – изчезва. Инсадент ефективно предпазва и от заболявания на венците. Уникалните му лечебни и профилактични ползи се разгръщат след редовен и продължителен прием по 1 течна капсула 2 пъти дневно в продължение на 3 месеца. Инсадент е безвреден и може да се използва продължително време.