функции на слюнката

Прочетете цялата статия, за да научите повече за основните функции на слюнката за поддържане на оралното здраве.

Какво представлява слюнката?

Медицинското описание на слюнката е гъста, безцветна течност, която присъства постоянно в устата на хората и гръбначните животни. Състои се от вода, слуз, протеини, минерални соли и амилаза. Произвежда се от три основни двойки слюнчести жлези и много по-малки жлези, разпръснати по повърхностната тъкан на бузите, устните, езика и небцето. Ежедневно в устата на човек се отделят 1 до 2 литра слюнка. В устата постоянно се отделят малки количества слюнка, но само миризмата и мисълта за храна могат да повишат слюноотделянето.

Кои са основните функции на слюнката?

Функциите на слюнката са многобройни. Преди всичко тя овлажнява устната кухина, за да помага на човек с речта и да превръща храната от твърда в полутвърда или течна маса, която да може да се вкуси и преглътне. Слюнката оказва контрол върху водния баланс в тялото. Ако слюнката липсва или е в намалено количество, слюнчестите жлези се дехидратират, оставяйки устата суха и повишавайки нуждата от прием на вода. Слюнката играе много важна роля за оралното здраве. Тя премахва остатъците от храна, мъртви клетки и бактерии. Така защитава от поява на кариеси и инфекции в устната кухина. Слюнката съдържа малки количества от храносмилателния ензим амилаза, който химически разгражда въглехидрататите до по-прости съединения. Също така в състава ѝ има наличие на калций и фосфор, които зъбите абсорбират. Така се поддържа здрав зъбният емайл.

Защо са важни нормалната продукция и вискозитет за изпълнение на всички функции на слюнката?

Значението на слюнката обикновено не се забелязва, докато не възникне проблем. Често в практика се наблюдава намаляване на слюноотделянето, което води до сухота в устата. Този проблем може да окаже негативно влияние върху качеството на живот – да затрудни изпълнението на нормални дейности, като говорене, дъвчене и преглъщане. Друга последица е непрекъснато чувство за жажда, което не може да бъде утолено дори и с чест прием на вода. Освен това, ниското производство на слюнка повишава риска от поява на кариеси, орални инфекции, поява на лош дъх, афти и парене в устата. Сухотата в устата затруднява и носенето на изкуствени протези.

Повишеният вискозитет на слюнката (лепкава, гъста слюнка) често се свързва със сухота в устата. Той също затруднява говоренето, преглъщането и поддържането на устната кухина здрава и чиста.

Какво е решението при намалена продукция и висок вискозитет на слюнката?

Вече знаете защо слюнката е важна за поддържане на доброто здраве на устната кухина. За това, ако страдате от намалено производство на слюнка, и ако тя е твърде гъста, разрешете проблемите с Инсадент / Insadent®®. Продуктът е природно решение за усилване на слюноотделянето, намаляване вискозитета на слюнката, и успешно справяне със сухотата в устата и лошия дъх. Оказва мощно противовъзпалително и регенериращо действие в устната кухина. Пази зъбите и венците от увреждане и заболявания, както и спомага за лечението на гингивит и пародонтоза.

Всички свои ефекти продуктът дължи на комбинацията от десапонизирана фракция на Царевична коса и фолиева киселина. Активните съставки се намират под формата на мастноразтворими течни капсули за бърз, цялостен и безопасен ефект.