функции на слюнката

Функции на слюнката за доброто здраве на устната кухина

Прочетете цялата статия, за да научите повече за основните функции на слюнката за поддържане на оралното здраве.

Какво представлява слюнката?

Медицинското описание на слюнката е гъста, безцветна течност, която присъства постоянно в устата на хората и гръбначните животни. Състои се от вода, слуз, протеини, минерални соли и амилаза. Произвежда се от три основни двойки слюнчести жлези и много по-малки жлези, разпръснати по повърхностната тъкан на бузите, устните, езика и небцето. Ежедневно в устата на човек се отделят 1 до 2 литра слюнка. В устата постоянно се отделят малки количества слюнка, но само миризмата и мисълта за храна могат да повишат слюноотделянето.

Кои са основните функции на слюнката?

Функциите на слюнката са многобройни. Преди всичко тя овлажнява устната кухина, за да помага на човек с речта и да превръща храната от твърда в полутвърда или течна маса, която да може да се вкуси и преглътне. Слюнката оказва контрол върху водния баланс в тялото. Ако слюнката липсва или е в намалено количество, слюнчестите жлези се дехидратират, оставяйки устата суха и повишавайки нуждата от прием на вода. Слюнката играе много важна роля за оралното здраве. Тя премахва остатъците от храна, мъртви клетки и бактерии. Така защитава от поява на кариеси и инфекции в устната кухина. Слюнката съдържа малки количества от храносмилателния ензим амилаза, който химически разгражда въглехидрататите до по-прости съединения. Също така в състава ѝ има наличие на калций и фосфор, които зъбите абсорбират. Така се поддържа здрав зъбният емайл.

Защо са важни нормалната продукция и вискозитет за изпълнение на всички функции на слюнката?

Значението на слюнката обикновено не се забелязва, докато не възникне проблем. Често в практика се наблюдава намаляване на слюноотделянето, което води до сухота в устата. Този проблем може да окаже негативно влияние върху качеството на живот – да затрудни изпълнението на нормални дейности, като говорене, дъвчене и преглъщане. Друга последица е непрекъснато чувство за жажда, което не може да бъде утолено дори и с чест прием на вода. Освен това, ниското производство на слюнка повишава риска от поява на кариеси, орални инфекции, поява на лош дъх, афти и парене в устата. Сухотата в устата затруднява и носенето на изкуствени протези.

Повишеният вискозитет на слюнката (лепкава, гъста слюнка) често се свързва със сухота в устата. Той също затруднява говоренето, преглъщането и поддържането на устната кухина здрава и чиста.

Какво е решението при намалена продукция и висок вискозитет на слюнката?

Вече знаете защо слюнката е важна за поддържане на доброто здраве на устната кухина. За това, ако страдате от намалено производство на слюнка, и ако тя е твърде гъста, разрешете проблемите с Инсадент/Insadent®. Продуктът е природно решение за усилване на слюноотделянето, намаляване вискозитета на слюнката, и успешно справяне със сухотата в устата и лошия дъх. Оказва мощно противовъзпалително и регенериращо действие в устната кухина. Пази зъбите и венците от увреждане и заболявания, както и спомага за лечението на гингивит и пародонтоза.

Всички свои ефекти продуктът дължи на комбинацията от десапонизирана фракция на Царевична коса и фолиева киселина. Активните съставки се намират под формата на мастноразтворими течни капсули за бърз, цялостен и безопасен ефект.

borola
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x