пародонтоза-техники

Пародонтоза (пародонтит) представлява хронично възпаление на зъбозадържащия апарат, което засяга меките тъкани около зъба и подлежащата съединителната тъкан. Каква подходяща профилактика изисква пародонтозата и какви са начините за спиране на развитието ѝ ще прочетете в следващите редове.

Пародонтозата – причини

Най-честата причина за поява на пародонтит е натрупването на зъбна плака, която е благоприятна среда за развитие на различни микроорганизми. Тя се натрупва вследствие на недостатъчно добра орална хигиена. Ненавременното отстраняване на зъбната плака може да доведе до формиране на зъбен камък.

Първите признаци на пародонтоза са свиване на венците, което прераства в оголване на зъбите

Видимо зъбът се издължава, не след дълго се показват и оголените му шийки. Налице е и стопяване и смъкване на т.н алвеоларна кост, разположена под венеца, и свързваща шийката на зъба с челюстта. Това на свой ред води до образуването на джоб около зъба, неговото разклащане и последващото му падане.

Пародонтоза – стадии на развитие

Началният стадий на възпалението е известен като гингивит. Натрупаната плака по зъбите и възпалението на венците са причина за кървене при почистване с четка. На този етап, въпреки че са засегнати венците, все още няма поражения върху костта и зъбозадържащия апарат.

Прогресирането на гингивита води до развитие на пародонтит, при който се наблюдава отдръпване на венците от зъбите и образуване на джобове. В тях се задържат хранителни остатъци, което от своя страна става причина за задълбочаване на инфекцията. Алвеоларната кост около зъбите бавно започва да се разгражда от микроорганизмите, съдържащи се в хранителните остатъци. Постепенното стопяване на алвеоларната кост е сред основните последствия от развитието на пародонтоза. Тази кост държи всеки зъб здраво прикрепен към челюстта. При несвоевременно вземане на мерки за овладяване на проблема, се стига до разклащането и безвъзвратната загуба на зъби.

Техники за профилактика и овладяване на пародонтоза

Съществуват начини, с които може да се забави или дори да се спре развитието на пародонтоза.

Първа стъпка в тази насока е поддържането на добра дентална хигиена. Това включва редовни стоматологични прегледи (поне два пъти в годината), успоредно с познатите ежедневни грижи за езика, венците и зъбите.

Стъпка номер две към преодоляване на пародонтозата и спиране на прогреса й, е балансираният хранителен режим. В основата му е избягване на сладкишите, оптимален прием на витамини и калций.

Третата стъпка е свързана с избягването, а в най-добрия случай – прекратяване на тютюнопушенето. За никого не е тайна колко очевидно и разрушително е влиянието на цигарения дим върху зъбите.

Четвъртата мярка за избягване на развитието на пародонтит е редовното проследяване на кръвната захар с цел ранното диагностициране на диабет. Това е заболяване, което наред с останалите усложнения, значително увеличава риска от възпаления в устната кухина.

Миенето на зъбите и езика е задължителен хигиенен навик, но само периодични посещения при стоматолог могат да удостоверят здравето на устната кухина. Рентгенова снимка за диагностициране здравината на алвеоларната кост може да визуализира състоянието. Специална сонда се използва за измерване дълбочината на джобовете и установяване на необходимото лечение.

Правилна профилактика и успешен начин за борба с пародонтозата само в една стъпка

Както сами разбирате, пародонтитът е сериозно стоматологично заболяване, което изисква спешни мерки. Водещо значение за предотвратяване на различни стоматологични проблеми, включително и пародонтит, е профилактиката. За тази цел не е достатъчно само да използвате редовно четка за зъби.

Зъбите, веднъж изгубени, не могат да се възвърнат. Съединителната тъкан в устната кухина обаче може. Джобовете могат да се заздравят, а стопяването на алвеоларната кост може да се спре с приемането на специален природен продукт. Отлично профилактично средство за здрави венци и зъби е природният продукт Инсадент / Insadent®. Той съдържа висококачествена комбинация от естествени вещества и употребата му се съчетава успешно с ежедневните грижи за устната хигиена. Благодарение на противовъзпалителния си ефект и укрепващото действие върху зъбните тъкани, Инсадент предотвратява неприятните усложнения при възпаление на венците. Той успешно преустановява стопяването на алвеоларната кост и способства за запазване целостта на зъбните редици. Независимо дали профилактично или след установена пародонтоза или гингивит, приемът на Инсадент доказано облекчава симптомите. Приема се по 1 капсула два пъти дневно до достигане на положителен ефект. За поддържане на денталното здраве, дозата може да се намали до еднократен прием.