зъбна плака

Тънкият невидим филм върху зъбите, наричан от стоматолозите „зъбна плака, е сред основните врагове на денталното здраве. В случай че не се премахва редовно, тя минерализира и се превръща в зъбен камък, който създава реална опасност за появата на възпаление на венците (гингивит и пародонтит). Ето защо в настоящата статия ще се фокусираме върху начините за нейното отстраняване, при това с изцяло натурални средства.

Помощ от природата срещу зъбна плака

Запарка от планински пелин

Благодарение на силно изразените си антисептични свойства дъхавият пелин е изключително ефикасен за премахване на зъбна плака. За да се възползваме от неговите качества, трябва да приготвим инфузия. За целта запарваме 1 с.л. пелин в 250 мл вода. Прецеждаме и с така получената течност редовно мием зъбите и жабурим устата.

Жабурене с ябълков оцет

Оцетът от ябълки е ценен помощник в грижата за устната кухина. Тайната на безотказното му действие се крие на антибактериалните му свойства. Ако често изплакваме устата с него, той ще намали количеството на бактериите, които образуват зъбна плака.

Отвара от орехови черупки

За нищо на света не бива да изхвърляме черупките от орехи, тъй като те са наш верен съюзник в почистването на зъбната плака. Можем да се насладим на ползите им, като приготвим отвара от тях. Това става изключително бързо и лесно! Единственото, което е необходимо да направим, е да запарим ореховите черупки за 5 минути във вряща вода. След като течността престои четвърт час, вече е готова за употреба. За постигане на оптимален резултат е добре да мием с нея внимателно зъбите в продължение на 3 минути.

Триене на зъбите с портокалова кора

Кората от портокала също не трябва да отива на боклука, защото е доказано средство за отстраняване на зъбна плака в домашни условия. Чудодейният й ефект се дължи на високото съдържание на витамин С (аскорбинова киселина), който възпрепятства размножаването на плакообразуващи бактерии в устната кухина и в бонус на това избелва зъбите. С тази процедура обаче трябва да се внимава! Честото триене на зъбите с портокалова кора може да увреди зъбния емайл.

Още един мощен природен дар срещу зъбната плака

За да отстраним без остатък опасната зъбна плака, непременно трябва да включим в арсенала си с природни оръжия Инсадент / Insadent®. Неговата натурална формула, съчетала силата на фолиевата киселина (витамин B9) и екстракта от Царевична коса (Zea Mays), нежно и ефикасно неутрализира плакообразуващите микроорганизми и почиства налепите по зъбите. Най-доброто обаче тепърва предстои! Активните съставки имат доказано протективно действие срещу тежките пародонтални заболявания гингивит и пародонтит. Редица изследвания сочат, че използван редовно и продължително (минимум 3 месеца), Инсадент оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина. Продуктът има удобен прием, отлична поносимост и е напълно безопасен.