орална хигиена

Нетрадиционно средство за орална хигиена се свързва с неподозирани ползи за здравето на устната кухина. Става въпрос за древен Аюрведа ритуал познат като олио терапия или жабурене с олио. За целта могат да се използват студено пресовани олиа, като шарлан, зехтин и др. Изплакването на устната кухина или жабуренето за около 15 мин е достатъчно за подобряване здравето на устната кухина и не само! В следващите редове споделяме повече за ползите.

Жабурене с олио – антибактериално действие

Близо 700 различни видове бактерии и други микроорганизми са естествени обитатели на устната кухина. Някои от тях са полезни, а други, като Стрептококус мутанс, могат да причинят кариеси и заболявания на венците като гингивит и пародонтит. Според някои проучвания жабуркането с олио може да помогне за изчистването на тези вредни бактерии от устната кухина. Резултатите от изследване, публикувано през 2019 г, показват, че при юноши, които практикуват този Аюрведа ритуал, броят на Стрептококус мутанс намалява значително след 15 дни. Ефектът е сходен с този, наблюдаван при участници, които използват антибактериална вода за уста. Друго изследване свързва използването на кокосово олио с ползи за намаляване на бактериите в устната кухина, но точния механизъм на действие не е известен. Предполага се, че жабуркането с олио помага за почистване на зъбите и венците като намалява натрупването на плака и затруднява прикрепването на бактериите в устната кухина. Уточняваме, че и двата експеримента са сравнително малки (включват под 100 участници). Проведени в Индия, където традиционно Аюрведа практиките са по-разпространени и добре приети.

Жабурене с олио за здрави венци

Тъй като жабуркането с олио се счита, че намалява бактериите в устната кухина, се предполага, че нестандартната практика предотвратява и развитието на пародонтални заболявания. По-конкретно може да помогне при гингивит – лека форма на възпалително заболяване на венците. Гингивит се развива при натрупване на плака и бактерии, които инфектират венечната тъкан. Симптомите включват зачервяване, подуване и кървене на венците. Според аюрведа лечителите олиото може да се превърне в мощен антивирусен и антибактериален агент, когато се смеси с храносмилателните ензими в устната кухина. Кокосовото масло, например, съдържа лауринова киселина, която се превръща в антимикробно и противовъзпалително вещество, когато се смеси със слюнката. Благодарение на свойствата за намаляване числеността на бактериите в устната кухина жабуркането с олио може да е от полза и за освежаване на дъха.

Ефективно и безопасно природно средство за безупречна орална хигиена

Тъй като тази Аюрведа практика за орална хигиена все още е нестандартна за нашите ширини, предлагаме традиционно природно средство, създадено специално с грижа за устната кухина. Става въпрос за Инсадент / Insadent®. Продуктът съдържа комбинация от десапонизирана фракция на Царевична коса и фолиева киселина. Действащи в синхрон, двете съставки оказват противовъзпалително и регенериращо действие в устната кухина. Премахват плаката, стимулират производството на слюнка и намаляват вискозитета ѝ. Комбинацията на активните съставки е напълно безвредна за здравето. Няма лекарствени взаимодействия и може да се приема продължително време.