пародонтит

Развитието на пародонтит се свързва с няколко системни заболявания, включително сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата, болестта на Алцхаймер и неалкохолна мастна чернодробна болест. В следващите редове споделяме повече за тази негативна зависимост.

Пародонтит – какво трябва да знаем за денталното заболяване?

Пародонтитът е многофакторно хронично-възпалително заболяване на целия зъбозадържащ апарат, при което се наблюдава небалансирано взаимодействие между локалния микробиом и възпалителния отговор на гостоприемника (дисбиоза). Този дисбаланс предизвиква увреждане на венечната тъкан и загуба на костна маса. Основни рискови фактори за заболяването са тютюнопушенето и диабетът.

Началната фаза на венечното заболяване се нарича гингивит и протича с възпаление, но симптомите не винаги са ясно изразени. Ако не се овладее своевременно, гингивитът прогресира в пародонтит. В напреднала фаза заболяването крие сериозни рискове, защото води до отдръпване на венците, разклащане и загуба на зъби. Оплакванията, които алармират за проблема, са зачервяване, подуване и кървене на венците, повишена чувствителност на зъбите, болка при дъвчене и лош дъх.
Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията пародонталните проблеми и кариесите са двете най-големи заплахи за денталното здраве. Пародонтитът се среща по-често сред възрастните, но има случаи и на деца или юноши. Ранната диагноза и лечение са от ключово значение за контрол върху заболяването на устната кухина.

Пародонтит и системни заболявания в опасна връзка помежду си

Пациентите с пародонтит са рискова група за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Това показват резултатите от дългосрочно наблюдение, представено на конгрес на Европейското кардиологично дружество през 2021 г. Според данните колкото по-сериозно е възпалението на венечната тъкан, толкова по-голяма е опасността от сърдечно-съдово събитие, като инфаркт или инсулт. Изследователите предполагат, че увреждането на пародонталните тъкани улеснява преминаването на патогенни микроорганизми в кръвта. Възможно е това прехвърляне на микроби да нанесе негативни промени в кръвоносните съдове или да повиши системното възпаление в организма.

Няколко епидемиологични проучвания откриват предполагаема зависимост между пародонтита и болестта на Алцхаймер. Скорошно мащабно изследване свързва клиничните маркери за пародонтоза с честотата на разпространение и смъртността при Алцхаймер. Хипотезата на учените е, че инфилтрация на мозъка с пародонтални патогени може да предизвика невродегенеративното заболяване.

Пародонтозата е често срещана и при пациенти с диабет. Връзката между двете заболявания е двустранна – хипергликемията засяга оралното здраве, но също така пародонтитът затруднява контрола на кръвната захар. Изследвания по темата показват още повишен риск от усложнения на захарната болест при пациенти с пародонтит.

Природна помощ за профилактика и лечение на пародонтит

Инсадент / Insadent®® е природното решение с доказана ефективност и висок профил на безопасност за здрави венци и зъби. Продуктът съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Zea Mays (царевична коса) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Тази рационална комбинация подпомага възстановяването на съединителната и епителна тъкан в устната кухина и преустановява резорбцията на алвеоларната кост. Продуктът е отлично средство за овладяване на гингивит и пародонтит. В допълнение приемът му засилва слюноотделянето, премахва лошия дъх и чувството за сухота в устата. За постигане на оптимални резултати се препоръчва дълговременна употреба – минимум 3 месеца. Дозира се по 1 течна капсула 2 пъти дневно. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.