грешки при миене на зъбите

Дори и на най-стриктните по отношение на оралната хигиена им се случва да правят грешки при миене на зъбите. Това отваря път на редица здравословни проблеми. Като се започне от заболявания на устната кухина и се стигне до сърдечни и метаболитни болести.

Кои са най-честите погрешни действия в грижата за зъбите и устната кухина и как да бъдат коригирани те? Отговорите дава испанският лекар по дентална медицина д-р Иван Малагон.

Грешки при миене на зъбите, които са повсеместни

Ето ги самите грешки и решенията:

Прекалено кратка продължителност на почистване на зъбите

Във всичко (дори и в миенето на зъби) трябва да се търси златната среда. Не е необходимо нито да бързате, нито да се бавите при почистване на зъбните повърхности. „Ако четкате кратко зъбите, няма да успеете да отстраните всички остатъци от храна в устата. Ще изложите оралното здраве на риск“, предупреждава д-р Малагон. Съветът му е зъбите да се мият 2-3 минути. Той е категоричен, че прекомерната продължителност не означава непременно по-добро качество.

Твърде много паста за зъби – една от основните грешки при миене на зъбите

Имайте предвид, че принципът „колкото повече, толкова повече“ не важи за пастата върху четката за зъби. „Количеството на пастата трябва да е колкото грахово зърно“, посочва д-р Малагон.

Важно е това правило да се спазва, тъй като прекаляването с паста крие своите рискове.

Наред с другите съставки, много пасти за зъби съдържат абразивни вещества (абразиви), отговорни за абразивността на продукта. По-високата абразивност е свързана с по-голяма почистваща сила, но и с повече риск от увреждане на емайла и дентина.

Неподходяща четка за зъби

Д-р Малагон е на мнение, че използването на четка за зъби с прекомерно голямата глава и/или твърд косъм не е никак добра идея. Основанията му са, че това е вредно за емайла. Препоръката, която специалистът дава е да се заложи на четка с малка глава и мек косъм, която щади зъбите.

Намокряне на четката преди миене на зъбите

Влажните косми на четката затрудняват премахването на полепналата по зъбите плака. Ето защо д-р Малагон съветва пастата да се постави върху суха четка за зъби. По думите му така се използва оптимално почистващата сила на власинките на четката за зъби.

След като посочихме най-честите грешки при миене на зъбите идва ред на изцяло природен продукт за здрави венци и зъби

Стоматолозите у нас препоръчват пропуските в грижата за зъбите да се коригират с помощта на Инсадент / Insadent®. Това е иновативен продукт, вдъхновен от природата с троен ефект. Бори проблемите с венците, заздравява пародонта (зъбодържащият апарат) и премахва лош дъх от устата. Комплексното му действие се дължи на рационалната комбинация от екстракт от царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 µg. Съставките взаимно се допълват и усилват действието си.

Ефективността на продукта е усилена от иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули), която осигурява по-бързо и цялостно усвояване на активните вещества от организма. Няма данни за нежелани ефекти дори при продължително приложение.

Търсете в аптеките или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.