зъбна плака

Наличието на зъбна плака в устната кухина е в резултат на естествения процес от присъствието и размножаването на бактерии. Неведнъж сме споменавали за необходимостта от редовното ѝ почистване с цел профилактика и превенция на дентални проблеми. В настоящата публикация обаче на фокус е негативният ефект от некачественото и нередовно почистване на зъбна плака върху здравето на венците.

Зъбна плака – негативни последици за здравето на венците

Плаката се образува непрекъснато в устната кухина вследствие на консумираните храни и напитки през деня. Тя покрива повърхността на венците и видимата част на зъбите. След консумацията на определен вид храни, бактериите започват да освобождават киселини, които атакуват тъканите в устната кухина. Така се създава риск от раздразнения и възпаления. Това не бива да се допуска, защото освен до проблеми с венците, може да се стигне и до увреждане на структурата на зъба, поява на кариес и други негативни усложнения.

Наслояването на зъбна плака и нередовното ѝ почистване обаче е основен провокиращ фактор за развитие на заболявания на венците. Започва се с възпалителното състояние гингивит, което се отличава с подуване и кървене на венците. След това този дентален проблем може да прогресира до пародонтит, ако не се вземат навременни мерки. При това възпалително заболяване се наблюдава отдръпване на венеца и появата на т.н. венечни джобове. Това предразполага преминаването на бактериите към основата на зъба, с което се компрометира здравето на алвеоларната кост, която прикрепя зъбите към челюстта. Загубата на зъб е една от най-негативните последици вследствие на последния, най-тежък стадий на пародонтит.

Важно е да се отбележи, че от здравето на венците зависи пряко и здравето на зъбите. Затова от ключово значение за поддържане на здрави венци и зъби е полагането на качествени и редовни грижи за устната хигиена.

Почистване на зъбната плака – една от мерките за превенция на заболявания на венците и пародонта!

Освен редовното почистване на зъбната плака с конец и четка, се препоръчва да се погрижите допълнително за здравето на венците, особено ако сте предразположени към подобни проблеми.

За да са здрави венците ви, и заедно с това да подобрите и здравето на зъбите, може да се доверите на преценката на доказали се специалисти, които комбинираха правилните активни съставки в един продукт. Инсадент / Insadent® е с природен произход и гарантира поддържането на доброто здраве на венците и пародонта. Съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които се отличават с особени ползи за подобряване състоянието на съединителната тъкан и епитела в устната кухина.

Инсадент може да се приема както при първи признаци на проблеми с венците, така и с цел профилактика. Освен това служи и за премахване на лошия дъх от устата и при оплакване от сухота в устата.
Сред най-отличаващите качества на Инсадент са неговият противовъзпалителен и регенериращ ефект, както и способността да преустановява резорбцията на алвеоларната кост, с което значително се намаляват шансовете от нежелана загуба на зъб.