венци на зъбите

Бразилски учени от Университета в Сао Пауло са открили SARS-CoV-2, вирусът, причинител на COVID-19, във венци на зъбите на починали от ковид лица. Повече подробности за изследването, което е публикувано в Journal of Oral Microbiology, има в редовете по-долу.

„Наличието на SARS-CoV-2 в пародонталната тъкан вероятно е сред факторите, които допринасят за присъствието на вируса в слюнката на ковид пациенти“

Думите са на д-р Бруно Фернандес Матук от Медицинския факултет на Университета в Сао Пауло, който е един от авторите на изследването. Той припомня, че назад в годините във венечните тъкани са били идентифицирани и други вируси. Примери за такива са вируса на херпес симплекс, вируса на Епщайн-Бар и цитомегаловирус. Това дава основание на д-р Матук и колегите му да предположат, че новият коронавирус може да се размножава в устната кухина. За да проверят предположението си, те провеждат изследване по темата. Вземат проби от слюнчените жлези, венците, горните дихателни пътища и вкусовите луковици на 7 пациенти. Всички те са починали от усложнения в резултат на ковид. Клиничният анализ на пробите потвърждава наличието на SARS-CoV-2 в пародонталната тъкан на 5 от 7-те жертви. Установено е, че вирусът присъства в телата на някои от пациентите средно около 24 дни след проявата на първите симптоми.

„По всичко изглежда, че нашите венци на зъбите са мишена, в която се прицелва SARS-CoV-2 и оттам попада в слюнката“

Това казва д-р Матук. Той обаче добавя, че продължителното присъствие на вируса в слюнката, не значи, че той е заразен през цялото време. „Проучвания показват, че вирулентността на коронавируса достига своя връх за 15 дни и след това постепенно намалява“. Това уточнява д-р Луис Фернандо Ферас да Силва, който е координатор на изследването.

Наличието на SARS-CoV-2 във венците още веднъж потвърждава опасността от развитие на тежка и смъртоносна форма на ковид-19 при пациентите с пародонтит. Ето защо д-р Матук приканва хората с това заболяване да вземат своевременни мерки за неговото овладяване.

Природата в помощ на венци на зъбите и зъбодържащия апарат при хора с пародонтит

Инсадент / Insadent®® е препоръчван от стоматолозите и е търсен от пациентите заради благоприятното си въздействие при заболявания на венците и пародонта. В състава му влизат изцяло натурални съставки – екстракт от Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 300 mcg. Съставките се допълват и взаимно усилват своето действие. Резултатът от перфектната синергия помежду им е:

Ефективността на продукта е усилена допълнително от иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлагат съставките. Те правят възможно по-бързото и цялостно усвояване на активните вещества, а оттам и по-мощния ефект.