лош дъх

Японски учени констатират, че неподсладеното кисело мляко помага в борбата срещу лош дъх (халитоза). В какво се крие лечебната сила на млечнокиселия продукт и може ли наистина единствено с негова помощ засегнатите да се справят с неприятния проблем?

Как киселото мляко противодейства на лош дъх?

„Киселото мляко носи редица ползи за здравето. Много изследвания са доказали, че възстановява равновесието на чревната микрофлора, има имуностимулиращ ефект и забавя стареенето на организма. Ние обаче сме първите, които открихме, че е ефективно средство против лоши дъх“, горди са членовете на екипа. По време на конгрес на Международната асоциация по дентални изследвания те разкриват как са достигнали до това заключение. В експеримента се включват общо 80 доброволци, които страдат от лош дъх. В първия етап на проучването те преустановяват консумацията на мляко и неговите производни за период от две седмици. След този период учените им вземат проба от слюнката, за да измерят количеството бактерии в устната кухина, които разграждайки протеините до летливи серни съединения – сероводород и метилмеркаптан, причиняват лош дъх. Във втория етап на изследването участниците консумират по 90 гр кисело мляко на ден в продължение на месец и половина. В края на шестата седмица учените отново провеждат изследване на съдържанието на слюнката. При сравнителния анализ на резултатите прави впечатление, че броят на микроорганизмите, причиняващи лош дъх, значително е намалял при 80% от доброволците. Учените са категорични, че лечебната сила на млечнокиселия продукт се дължи на използваните за производството му щамове от бактериите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Обект на бъдещи проучвания ще е да се установи дали тези две полезни бактерии могат да се използват успешно и в борбата срещу кариес и заболявания на венците (гингивит и пародонтит).

„Уповавайки се на резултатите от проведеното проучване, препоръчваме на хората, които се борят с лош дъх, да включват по-често кисело мляко в менюто си. Засегнатите обаче не бива да приемат този продукт като панацея. За да се преборят окончателно с проблема, те трябва да спазват отлична орална хигиена и да приемат специално създадени природни продукти за контрол на анаеробните бактерии в устната кухина“, напомнят изследователите.

Изцяло натурално средство с изпитан ефект срещу лош дъх и заболявания на венците и пародонта

Инсадент / Insadent® олицетворява всичко онова, което визират японските учени. Той е вдъхновен от мощната сила на природата, а съставките му са проучени щателно по отношение на своята безопасност и ефективност. Всяка течна капсула от продукта доставя на организма 200 μg фолиева киселина и 30 mg висококачествен стандартизиран екстракт от Zea Mays (царевична коса). Приемът по 1 течна капсула 2 пъти дневно непосредствено преди хранене в продължение на 3 месеца елиминира лошия дъх в устната кухина и оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Освен при халитоза Инсадент се прилага успешно при гингивит, пародонтоза и сухота в устата от медикаментозен произход.