лечение на пародонтоза

Увреждането на меките тъкани и костта, която поддържа зъбите, познато като пародонтоза, увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер в по-късен етап от живота. Това установяват учени от Медицинския център към Нюйоркския университет. Как са достигнали до този извод и по какъв начин могат да се предотвратят негативните здравни последици?

Пародонтоза и увреждане на когнитивните функции

„Научните ни търсения бяха провокирани от предишно изследване, проведено през 2008 г., което нееднозначно сочи, че нивото на възпалителни молекули и антитела в кръвната плазма на страдащите от болестта на Алцхаймер е значително по-високо, отколкото това на хората, които нямат когнитивни проблеми. Отклонението от референтните стойности за нас стоматолозите е знак за начален стадий на пародонтоза или изявено пародонтално заболяване. Решихме да проверим хипотезата“, разкрива д-р Анджела Кеймър, автор на изследването. За целта тя и колегите извършват анализ на когнитивните функции и пародонталните възпаления сред 152 мъже и жени на възраст между 50 и 70 години. Всички те са част от мащабно изследване, което от 1964 г. до 1984 г. проследява тяхното орално здраве, психологическо и физическо състояние. За оценка на когнитивните способности на участниците са използвани въпроси от широко прилаганите тестове за интелигентност. При сравнителния анализ на резултатите прави впечатление, че 70-годишните хора, страдащи от пародонтоза, са дали незадоволителни отговори на питанията. Фактите сочат, че те имат 9 пъти по-ниска успеваемост в сравнение с участници на същата възраст, които нямат пародонтално заболяване. Парадоксално пародонтозата остава основен рисков фактор за увреждане на когнитивните функции дори при участници, които наскоро са преминали 50-те. „Изследването доказа, че без значение от възрастта когнитивно нормалните индивиди с пародонтоза са изложени на по-висока опасност от разстройство на когнитивните функции от хората, които се радват на добро орално здраве. Това е първото проучване, което успя да докаже, че засегнатите от хронично възпаление на венците са предразположени към мозъчни нарушения като болестта на Алцхаймер“, категорична е д-р Кеймър.

Високоефективно природно средство за овладяване на пародонтоза

Огромният риск от когнитивни нарушения, който грози хората с пародонтоза, налага своевременното предприемане на адекватни мерки за лечение. Инсадент / Insadent® е разумна природна алтернатива на употребяваните за целта антибиотици. Той е с изцяло натурален произход и е напълно безопасен. Активните съставки – фолиева киселина и екстракт от Царевична коса, са детайлно проучени по отношение на ефективността и безопасността при заболявания на венците – пародонтоза и гингивит. Течните капсули, в които се предлага Инсадент, се усвояват бързо и цялостно от организма. Приемът на Инсадент по 1 течна капсула 2 пъти дневно в продължение на 3 месеца преустановява резорбцията на алвеоларната кост, усилва продукцията на слюнка и намалява нейния вискозитет. При нужда курсът може да се повтори.