пародонтит

Пародонтопатијата, како и редица други заболувања, започнува да се развива без појава на симптоми и болка, и кај болниот незабележливо се појавуваат крвави гингиви и разнишани, дури паѓаат и забите.

Забот видливо се издолжува, и за кратко време се забележуваат оголениот врат на забот. Се случува и омекнување на т.н. алвеоларна коска, која се наоѓа под гингивата, и го врзува забниот врат со вилицата. Тоа води до образување на џеб околу забот, негово разнишување, кое води до паѓање на забот. Болката се јавува доцна после поставувањето на дијагнозата пародонтопатија, но профилаксата може да го одложи тој момент или до него воопшто да не се стигне.

Миењето на забите и јазикот е задолжителна хигиенска навика, но само повремени посети на заболекар можат да го потврдат здравјето на усната шуплина. Со рентгенска снимка за дијагностицирање на здравјето на гингивата и алвеоларната коска може да се визуелизира состојбата. Се користи специјална сонда за мерење на длабочината на џебовите и одредување на неопходното лечење.

Забите, еднаш загубени, не можат да се вратат. Но, сврзувачкото ткиво во усната шуплина може. Џебовите можат да заздрават, а ресорпцијата на алвеоларната коска може да се запре со примање на специјален безбеден природен производ.

Независно дали е профилактички или после дијагностицирана пародонтопатија, гингивит или друго воспаление на усната шуплина, примањето на Инсадент течни капсули (solucaps) докажано ги намалува симптомите. Се зема по 1 течна капсула пред ручек и вечера до постигнување на заздравувањето, а за одржување на состојбата, дозата може да се намали до употреба еднаш дневно. Нема докажани интеракции со други лекарства.