Дали некогаш сте размислувале, дека хормоните можат да имаат негативен ефект на здравјето на гингивите? Вистина е, дека при определени состојби на организмот, како пубертет, бременост и менструација често настапуваат воспалителни процеси на гингивите во форма на гингивит или пародонтопатија (пародонтит).

Промените во нивото на хормоните влијаат и на ткивата на гингивата, кои што стануваат подложни на пародонтални заболувања. Хормоналните промени го зголемуваат протокот на крв кон гингивите и тие стануваат почувствителни и потечени. Високите хормонални нивоа покажуваат негативно дејство на нормалната заштита на организмот при бактерии, кои што предизвикуваат инфекции. Тоа од своја страна води до натрупување на плаки и задржување на забите, што е предуслов за настанување на воспалителни процеси во областа на гингивите. Од друга страна хормоните го стимулираат растот на бактериите во усната шуплина.

Во пубертетот се зголемува продукцијата на полови хормони (естроген и прогестерон). Според различни проучувања тоа води до зголемување на осетливоста на гингивите кон секакви надразнувачи, вклучувајќи остатоци од храна и плаки. Многу често во пубертетот гингивите потекуваат, се вцрвенуваат и стануваат почувствителни.

За време на менструација некои жени можат да добијат воспаление на гингивите, кое што е поврзано со менструалниот циклус и настанатите хормонални промени. Воспалението се карактеризира со оток, црвенило, лесно крварење од гингивите, и изразена непријатност. Овој тип на гингивит се влошува пред менструација и симптомите исчезнуваат, кога таа ќе започне.

За време на бременост исто се среќаваат пародонтални проблеми. Според различни проучувања кај жените се развива гингивит, поврзан со бременоста најчесто во 2-от или 3-от месец. Проблемот се влошува и појавува до 8-от месец. Гингивите се потечени, вцрвенети или се забележува изразена чувствителност.

Добрата вест е, дека при евентуални проблеми со гингивите, постои ефикасно решение! Поради ризик од воспаление за време на горенаведените состојби, стоматолозите препорачуваат употреба на природниот производ Инсадент, кој содржи природни состојки и е практично безбеден, дури и при подолг прием.