лош дъх

Лош дъх (халитоза) е проблем, който е неприятен не само за околните, но и за самия човек, който страда от това състояние. Напълно нормално е понякога човек да не е наясно с конкретната причина за появата на неприятна миризма в устата. Затова в настоящата публикация ще разгледаме основните причини за поява на лош дъх.

Лош дъх – какви са вероятните причини за появата на това неприятно състояние?

Появата на лош дъх се дължи най-вече на бактериите в устната кухина, които разграждат остатъците от храна, озовали се между зъбните пространства, в основата на венците и по езика. По време на този процес се освобождават съединения с неприятна миризма и така се поставя основата на проблема халитоза.
Този проблем може да бъде временен, но ако не се предприемат необходимите грижи за устната хигиена се задълбочава и решаването му отнема повече усилия от очакваното.

Ставане от сън. По време на сън производството на слюнка намалява и така лошите бактерии взимат превес. Добрата новина е, че сутрешният лош дъх изчезва веднага след като измиете зъбите си.

Консумация на „миризливи“ храни. Определени храни могат да предизвикат неприятен мирис в устата. Лук и чесън са сред най-известните причинители на лош дъх, но и други храни и подправки могат да предизвикат неприятна миризма в устата. Такива са зеле, карфиол, брюкселско зеле, репички. В действителност лошият дъх при консумация на храни идва от храносмилателния тракт, а не от устната кухина.

Тютюнопушенето е друга честа причина за неприятна миризма в устата. Пушенето не само, че предизвиква лош дъх, но също така води до сухота в устата.

Прием на медикаменти, които водят до сухота в устата. Определени лекарствени средства като антихистамини, диуретици, антипсихотици или мускулни релаксанти се проявяват със странични негативни ефекти като сухота в устата и лош дъх.

Как да се справим с проблема лош дъх по най-ефективния начин?

Една от най-ефективните комбинации за овладяване на проблема лош дъх е стандартизиран екстракт от Zea Mays (царевична коса) и фолиева киселина, които се съдържат в Инсадент / Insadent®. Тези две природни вещества оказват особено благоприятен ефект при редица проблеми в устната кухина и по-специално на венците и пародонта. Но най-важното е, че успешно се справят с неприятния дъх и сухотата в устата.