паста за зъби

Паста за зъби – какво знаете за нея? Пастата за зъби е неотменна част от нашето ежедневие, продукт, който почти всеки използва, но малко хора се замислят за неговата история, състав и влияние върху здравето на зъбите. От обикновен прах в древен Египет до високотехнологичните формули на съвременните пасти, този продукт има интересна история и важна роля в оралната хигиена. В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за пастата за зъби, включително нейните основни съставки, как да изберете най-подходящата за вас, както и някои любопитни факти.

История на пастата за зъби

Идеята за почистване на зъбите съществува от хиляди години. Древните египтяни, около 5000 години пр.н.е., използвали прахове, съставени от пемза, яйчени черупки и окислена мед, за да почистват зъбите си. В Древен Китай и Индия са използвали смеси от билки, сол и дори пепел. През вековете рецептите за пасти за зъби са се променяли и усъвършенствали, докато не се стига до модерните пасти, които познаваме днес.

Първата комерсиална паста за зъби се появява през 19-ти век и е наречена „Crème Dentifrice“ – продукт на американски зъболекар. Пастата за зъби първоначално е била в бурканчета, а по-късно синът на зъболекаря изобретил тубичката, която направила използването на паста за зъби по-удобно и хигиенично.

Състав на пастата за зъби

Модерната паста за зъби е сложен продукт с различни съставки, всяка от които има специфична функция. Най-честите и основни компоненти са:

  • Флуорид – най-основната съставка, която предпазва зъбите от кариеси. Флуоридът укрепва емайла и помага за реминерализацията на зъбите.
  • Абразиви – помагат за отстраняването на плаката и петната от повърхността на зъбите. Най-често използваните абразиви са силициеви гелове и калциев карбонат.
  • Пенообразуващи агенти – обикновено това са сулфати като натриев лаурил сулфат, които помагат за разпределянето на пастата и създават пяна, която прави четкането по-ефективно.
  • Овлажнители – глицерин или сорбитол, които предотвратяват изсъхването на пастата и я правят удобна за използване.
  • Ароматизатори и подсладители – ментол и различни ароматни масла, които придават свежест и приятен вкус на пастата.
  • Антибактериални агенти – някои пасти съдържат антисептични съставки като триклозан, които помагат за контролиране на бактериите в устната кухина.

Любопитни факти за пастата за зъби

Пастата за зъби е универсално средство – освен за почистване на зъби може да се използва и за полиране на сребро, премахване на драскотини от стъкло и дори за успокояване на ухапвания от насекоми.

Естествени алтернативи – преди съвременната паста за зъби, хората са използвали дървесна пепел, креда и сол за почистване на зъбите.

Консистенцията – пастата за зъби може да бъде не само в традиционна кремообразна форма, но и в гел, прах или дори в таблети, които се разтварят в устата.

Пастата за зъби е продукт, който е претърпял дълъг път на развитие и усъвършенстване, за да стане незаменим елемент от нашата орална хигиена. Изборът на подходящата паста може значително да подобри здравето на вашите зъби и венци, като ви осигури красива усмивка и свеж дъх. Независимо дали търсите защита, избелване или специализирана грижа, на пазара има разнообразие от продукти, които могат да отговорят на всяка нужда.

Изберете правилния продукт с грижа за зъбите

Поддържането на здрави зъби изисква не само редовно миене и използване на конец за зъби, но и добавяне на натурален продукт с доказана ефективност, като Инсадент / Insadent®. Тази добавка комбинира природната сила на екстракт от царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина, които действат по няколко начина:

  • Предотвратяват възпаленията и подпомагат регенерацията на тъканите в устната кухина
  • Намаляват натрупването на налепи по зъбите и предпазват от възпаление на венците

Продуктът е ефективен при борба с пародонтит и гингивит, без да предизвиква нежелани странични ефекти, дори при дългосрочна употреба.

Можете да го намерите в аптеките или да го поръчате онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.