Как правилно да си мием зъбите

Как правилно да си мием зъбите – нека разберем от статията! Миенето на зъбите е едно от най-основните ежедневни действия, които извършваме. Въпреки това, много хора не са наясно как правилно да почистват зъбите си, което може да доведе до проблеми като кариеси, лош дъх и дори загуба на зъби. Ефективната грижа за устната хигиена изисква не само подходяща техника, но и редовност и използването на правилните продукти. Нека разгледаме основните принципи на това как правилно да мием зъбите си!

Как правилно да мием зъбите си – нека изберем подходяща четка за зъби

Първата стъпка към правилното миене на зъбите е избора на правилната четка. Четката трябва да бъде с меки или средно меки влакна. Твърдите влакна могат да увредят емайла на зъбите и да наранят венците. Също така, важно е четката да има малка или средно голяма глава, за да може да достигне лесно до труднодостъпните зони на устната кухина. Електрическите четки за зъби също са отличен избор, тъй като осигуряват по-ефективно почистване с минимални усилия.

Как правилно да мием зъбите си – да използваме подходящото количество паста за зъби

Много хора смятат, че колкото повече паста използват, толкова по-добре ще изчистят зъбите си. Всъщност, оптималното количество паста е с размер на грахово зърно. Пастата трябва да съдържа флуорид, който спомага за укрепването на емайла и предпазва от кариеси. Важно е също така да се избягват пасти с прекалено абразивни частици, които могат да увредят емайла при прекомерна употреба.

Как правилно да мием зъбите си – с правилната техника

Един от най-честите проблеми при миенето на зъби е неправилната техника. Много хора търкат зъбите си прекалено силно или бързо, което може да доведе до увреждане на венците и зъбния емайл. Ето как правилно да миете зъбите си:

  • Поставете четката под ъгъл от 45° към линията на венците – това ще помогне за почистване както на зъбите, така и на венците.
  • Движете четката с кръгови или вертикални движения, вместо да я търкате хоризонтално. Така почиствате плаката по-ефективно, без да увреждате зъбите и венците.
  • Не забравяйте вътрешната страна на зъбите. Това е област, която често се пренебрегва, но също така натрупва плака и бактерии.
  • Отделете внимание на задните зъби и дъвкателната им повърхност, тъй като те са най-податливи на натрупване на плака и развитие на кариеси.

Колко често е добре да мием зъбите си?

Стоматолозите препоръчват миенето на зъбите два пъти на ден – сутрин и вечер. Особено важно е миенето вечер, тъй като през нощта бактериите се размножават по-интензивно поради намаленото производство на слюнка. Всяка сесия трябва да продължава поне 2 минути, за да може всички зони в устата да бъдат добре почистени.

Още няколко съвета за добра грижа към зъбите

Използвайте конец за зъби – междузъбните пространства, където четката не може да достигне, също трябва да бъдат почиствани редовно. Конецът за зъби премахва остатъците от храна и плаката между зъбите, предотвратявайки развитието на кариеси и възпаления на венците.

Изплакнете с вода или вода за уста – след миене на зъбите е добре да изплакнете устата си с вода, за да премахнете останалата паста и плака. Водата за уста може да бъде допълнителна стъпка в грижата за зъбите, като осигурява свеж дъх и унищожава бактериите в устната кухина.

Как правилно да мием зъбите си не е само въпрос на естетика, но и на здраве. С правилна техника, редовност и използване на подходящи продукти, можете да се радвате на здрава усмивка през целия си живот. Не пренебрегвайте грижата за устата – тя е основа за общото ви здравословно състояние!

Изберете правилната грижа за устната кухина

Цялостната грижа за устната кухина изисква не само редовно миене на зъбите и използване на конец за почистване, но също така включва добавяне на природни продукти с доказана ефективност като Инсадент / Insadent®. Този продукт съчетава натуралните предимства на екстракта от Царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина, за да подпомогне устната хигиена и здраве.

Той действа многопосочно – има противовъзпалителен и регенериращ ефект върху тъканите, и епитела в устата, като също така намалява натрупванията върху зъбите. Продуктът се препоръчва при проблеми като пародонтит и гингивит, а добрата новина е, че може да се използва продължително време без риск от нежелани ефекти.

Наличен е в аптеките и може да се поръча лесно онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.